Livestream terugkijken: Estse Volkskeuken van Kaire Guthan

 

Op woensdag 24 februari presenteerden we vanuit Belvédère’s Volkskeukenstudio een Estse Volkskeuken van Kaire van der Toorn-Guthan live via Facebook met mogelijkheid tot afhalen van het driegangen menu.

 

Voor wie het live event heeft gemist, is er een herkansing: kijk hier terug
 

Over Kaire van der Toorn-Guthan (Estland, Tartu, 1969)
Haar leven begon in Tartu, Estlands tweede stad, waar ze opgroeide met haar ouders en broers. Ze studeerde medicijnen en zou eigenlijk arts worden, maar ging de wereld verkennen. Ze zou een jaartje werken in Duitsland als au pair. Daar werd ze verliefd op een Nederlandse jongen voor wie ze in 1993 in Nederland terechtkwam, in Maastricht. Een keerpunt in haar leven. ,,Daar heb ik ontdekt wat ik graag wilde doen in het leven. Grafisch ontwerpen.’’ Later kwam ze met een nieuwe liefde richting Rotterdam en samen kregen ze zoon Raoul en dochter Luka. In 2018 maakte Kaire vanwege het honderdjarig bestaan van Estland samen met een goede vriend fotograaf Toomas Volkmann een boek met portretten van honderd Esten en daarbij een internationaal reizende expositie die ook door koning Willem Alexander werd bezocht. Nog steeds viert ze graag de nationale feestdag van Estland, de onafhankelijkheidsdag op 24 februari. Dit keer doet ze dat online middels een Volkskeuken livestream in de kookstudio van Verhalenhuis Belvédère, samen met vriendinnen Agnes Kuusik en Helle Rimm.

 

Tijdens deze livestream toonden Kaire, Agnes en Helle de Estische kookkunsten en vertelden over de speciale feestdag, de recepten, de rituelen, speciale kleding, over hun familiegeschiedenissen en het immaterieel erfgoed dat zij meenamen uit Estland en doorgeven aan nieuwe generaties in Rotterdam.

LET OP:

# Speciaal in deze lockdown-periode vindt het koken en vertellen live plaats via Facebook, tussen 17 en 18 uur.

# Geen zin om zelf te koken? Een half uur na afloop van de livestream kan de Estische dinermaaltijd ook worden afgehaald bij de Volkskeukenstudio in Rotterdam-Katendrecht aan de Atjehstraat 98. We houden ons daarbij aan de hygiëne eisen, maken geen fysiek contact, houden anderhalve meter afstand en dragen mondkapjes.

 

De Volkskeuken is het ontmoetingsprogramma rondom identiteit en erfgoed. Rotterdammers koken voor publiek, en delen tegelijkertijd hun (persoonlijke) migratieverhaal. Rotterdam is thuishaven voor 206 verschillende nationaliteiten; volksgerechten staan dagelijks op de keukentafels in de stad. Het Verhalenhuis maakt deze graag zichtbaar en laat bezoekers de geuren, rituelen, smaken en gewoonten beleven. Ook vieren we elkaars feestdagen.

De Volkskeuken van Kaire Guthan (Rotterdam / Estland)

Wanneer: woensdag 24 februari 2021

Tijd: 17 – 18 uur live koken en vertellen via Facebook; afhalen is mogelijk tussen 18.30 en 19 uur, adres Atjehstraat 98 in Rotterdam-Katendrecht.

Kosten en reserveren: online leren is gratis, een afhaalmaaltijd is € 15,00 p.p. Tickets te koop via deze link.Reacties zijn gesloten .