Za 3 mrt: Opening expositie Wonderkabinet Moscoviter met diner, sprekers en muziek (expo: 3 mrt t/m 22 april)

Zaterdag 3 maart tijdens de Museumnacht Rotterdam openen we ‘Wonderkabinet Moscoviter’.

Opening tentoonstelling:
zaterdag 3 maart 2018 om 20 uur tijdens Museumnacht 010 met diverse sprekers en muziek. Van harte welkom!
Let op: er is voorafgaand ook een openingsdiner start 18 uur, deelname 15 euro p.p. Reserveren noodzakelijk via telefoon 010 720 0997 of via deze link: ticket

Over Moscoviter
Kunstenaar, dichter, journalist en schrijver Herman Moscoviter (1943-2017) maakte met gevonden voorwerpen en vergeten foto’s beeldend werk: ready mades, collages, assemblages, raw art, etc.

Hij begon zijn loopbaan in Rotterdam echter als journalist van het Het Vrije Volk en later het Rotterdams Dagblad, waarin hij in tal van artikelen de ontwikkelingen op het gebied van de architectuur en stedenbouw in de stad nauwgezet beschreef, becommentarieerde, bemoedigde, bewonderde of bekritiseerde. Daarnaast kreeg hij grote bekendheid met zijn boeken en verhalen over echte Rotterdamse onderwerpen als het Schouwburgplein, de Spoortunnel en het SS Rotterdam. Moscoviter was ook dichter. Hij publiceerde drie dichtbundels.

Van de straat en de stad
Later in zijn leven verkoos hij als beeldend kunstenaar gevonden voorwerpen en oude foto’s om mee aan de slag te gaan. Deze objecten vaak van de straat geplukt, vormden de basis voor zijn werk: hij zocht, vond, verzamelde, verbeeldde en legde (steeds) nieuwe verbanden. ‘Het is niet anders dan het zoveelste leven van objecten die in een andere context, in de dialoog of door het contrast iets vertellen, iets wat er nog niet was, een ander beeld leveren, een nieuwe gelaagdheid hebben, een aanzet tot een verhaal bieden.’

Zijn atelier en archief vormden zijn ‘Wunderkammer’, zoals hij de plek zelf noemde.  In feite was Moscoviter zijn leven lang een alternatieve stadsconservator. Met zijn eigen combinaties en zijn gebruik maken van gevonden woorden en voorwerpen vertelde hij wie hij was, wie wij zijn: als stad en als mensen.

Voor deze tentoonstelling is zijn Wonderkabinet opgenomen in het Verhalenhuis. Zijn poëzie, verhalen, archief, kunst en verzamelingen zijn hier te zien. Hij leert ons over het leven in Rotterdam van de tweede helft van de 20e eeuw. Bovendien laat hij ons anders kijken naar voorwerpen. Daarom nodigden we speciaal ook voor deze tentoonstelling een aantal stadsconservatoren van Rotterdam uit om een object dat een persoonlijk verhaal vertelt, toe te voegen.
De tentoonstelling neemt je mee op reis langs jaren van nieuwsgierigheid en verwondering. Fantaseren en associëren gaat vanzelf tijdens een rondgang. Geestig, melancholiek, scherpzinnig, angstaanjagend, liefdevol. Dit eigenzinnige Wonderkabinet Moscoviter nodigt je uit tot denken en vertellen over het stedelijk leven in Rotterdam, op de menselijke maat.

Let op: de kunstwerken zijn tevens te koop en de opbrengst gaat naar Galerie Atelier Herenplaats.

Toegang gratis
Wanneer: 3 maart t/m 22 april
Openingstijden: vr t/m zo van 11 tot 18 uur én wanneer de deur openstaat, loop gerust binnenReacties zijn gesloten .