Vr 1 dec.: Warung Tori #3 van de Gesuikerde Onderneming van de broers Tyler & Seb Koudijzer

 

In de luisterlobby (3e etage) van Verhalenhuis Belvédère presenteren de broers Tyler en Sebastian Koudijzer van september tot december De Gesuikerde Onderneming, een multimediale expositie en samenkomst van fotografie, spoken-word, film & audio-fragmenten.

 

Op drie avonden tijdens de expositieperiode presenteren een dinerprogramma in de Volkskeuken van Verhalenhuis Belvédère. Oom Franky bereidt als gastkok een heerlijke maaltijd. Kunstenaars schuiven aan hun tafel aan om te vertellen over hoe zij op hun eigen manier de herinneringen aan de migratie vanuit Suriname meenemen in hun makerschap. Doe ook mee en laat je voeden door de smaken en verhalen. De derde aflevering is op vrijdag 1 december 2023.

 

Wanneer: nr. 3 vrijdag 1 december 2023

 

Tijden: 17.30 – ca. 22 uur. Inloop 17.30 uur aansluitend bezoek aan expositie, start diner 19 uur.

 

Tickets €17,50 per persoon incl. programma, maaltijd en welkomstdrankje

 

Reserveren voor deze avonden is noodzakelijk en kan via onderstaande links.

Warung Tori #3 – vrijdag 1 december v.a. 17.30 uur

 

 

Over de expositie

Waarom kozen de Javaanse grootouders van de broers Tyler en Sebastian Koudijzer ervoor om naar Nederland te vertrekken? In 1972 verlieten opa & oma hun geboorteland Suriname. Zij groeiden op in het district Commewijne, waar opa Iksan werkzaam was als opzichter bij de Suikeronderneming Mariënburg. Op jonge leeftijd leerde hij oma Watinie kennen. ‘Mijn eerste meisje’ luidt een van de beschrijvingen onder een foto uit het archief van opa Iksan welke eind jaren 60 gefotografeerd is bij het recreatiepark de Colakreek.

 

Ruim 50 jaar later nemen de broers hun opa & oma mee naar Suriname om terug te gaan naar de plekken van herinnering. Zoals de plek waar oma is opgegroeid en dagelijks één uur moest lopen om naar school te gaan, de plek van het eerste afspraakje van hun opa & oma en waar zij jaren later zijn getrouwd. Ook bezochten zij de inmiddels verlaten suikerraffinaderij welke kort na de onafhankelijkheid van Suriname werd gesloten. De reis naar de geboortegrond van opa & oma bracht hen in een hereniging met de familie die is achtergebleven.

    

 

 

Expositie: 8 september t/m 8 december 2023

 

Toegang: gratis

 

Openingstijden: dagelijks van 11 tot 17 uur.

Let op: iedereen is ook op andere tijdstippen van harte welkom, zoals op avonden wanneer er activiteiten zijn en de deur open staat, zie daarvoor de agenda.

Op sommige data kan ook op gezette tijden de expositieruimte door ontvangsten en groepen bezet zijn. Kom je van ver en wil je zeker zijn dat je de expositie kunt bezoeken, informeer dan even van te voren via telefoon 010 720 0997 of mail naar info@verhalenhuisbelvedere.nl. 

 

Over de broers

Tyler (1990) en Sebastian (1993) Koudijzer brengen woord- en beeldende kunst samen. In mei 2020 gingen zij voor het project JAMPA op zoek in het archief van het Nederlands Fotomuseum om beelden te vinden die het verhaal weergeeft van de weg van hun voorouders, van Java via Suriname naar Nederland. Begin 2021 exposeerden zij hun project ‘Door Roeien en Ruiten’ in het Nederlands Fotomuseum bij de expositie ‘Drempelruimte’.Reacties zijn gesloten .