Wo 4 & do 5 mei: Open Joodse Huizen – Huizen van de Razzia

Verhalen en herdenken door de hele stad

 

Op woensdag 4 mei en donderdag 5 mei vertellen Rotterdammers hun persoonlijke verhaal over vervolging, onderduik, tewerkstelling, verzet en bevrijding. Op meer dan 25 locaties in de stad. Dit jaar staan we stil bij de levens van Joodse Rotterdammers voor en tijdens WOII én bij de grote razzia van november 1944 toen meer dan 50.000 Rotterdamse mannen werden weggevoerd.

Een programma van Stichting Loods 24 en Joods Kindermonument samen met het Joods Cultureel Kwartier en Verhalenhuis Belvédère.
De verhalen duren telkens ongeveer 20 minuten. Daarna hebben de bezoekers de tijd om te reageren, vragen te stellen of op een andere manier bij te dragen aan de intieme herdenkingen. Na 45 minuten wordt het afgerond, zodat bezoekers op tijd op een volgend adres kunnen zijn. Het programma is gratis toegankelijk.
We sluiten het programma op 5 mei af met een gezamenlijke Vrijheidsmaaltijd. Reserveren via 4en5meirotterdam@gmail.com
Lees hier het volledige programma van Open Joodse Huizen / Huizen van de Razzia in Rotterdam.

 

Programma in het Verhalenhuis zelf, op 4 mei

 

11.00-16.00 uur

De honderd gezichten van Esther Hartog. Expositie met foto’s, brieven en documenten uit het privé archief van Wally Elenbaas en Esther Hartog.

 

11.00-16.00 uur

De Verhalenkeet documenteert de verhalen van Joodse Rotterdammers als onderdeel van de stadsgeschiedenis. Ieder uur een nieuwe gast in de studio. Bezoekers luisteren via koptelefoons mee.

 

13.00 uur

Esther’s neef Johan Hartog komt vertellen over zijn beleving van de oorlog, en zijn dochters Francine en Liesbeth Hartog over ieders eigen ontdekking van hun Joodse familie en achtergrond.

 

14.00 uur

Hendrik Gaertman over zijn vader Hendrik Gaertman sr. die in een Duits werkkamp is omgekomen.

 

 

Programma in het Verhalenhuis zelf, op 5 mei

 

11.00-17.00 uur

De Verhalenkeet documenteert de verhalen van Joodse Rotterdammers als onderdeel van de stadsgeschiedenis. Ieder uur een nieuwe gast in de studio. Bezoekers luisteren via koptelefoons mee.

 

11.00-19.00 uur

De honderd gezichten van Esther Hartog. Expositie met foto’s, brieven en documenten uit het privé archief van Wally Elenbaas en Esther Hartog.

 

12.00 uur

Achternichtje Liesbeth Hartog (kleindochter van Broer Ees) vertelt over haar vaders beleving van de oorlog en haar ontdekking van haar Joodse achtergrond en familie.

 

13.00 uur

Het gezin Bierschenk-Cosman woonde aan de Brede Hilledijk 161a. Het bestond uit vader Benedictus, moeder Rika en twaalf kinderen, van wie sommigen al uit huis en getrouwd. Van het gezin overleefden slechts twee dochters de oorlog. Op 24 februari 2016 werden op de stoep voor nummer 161a, twaalf Stolpersteine gelegd. Tijdens Open Joodse Huizen zullen nazaten en verwanten van het gezin samen de puzzelstukjes van de verdwenen levens in elkaar leggen. Wat is er bekend, en wat is na zo’n groot verlies nog bespreekbaar in een familie? (Let op: dit verhaal was eerst op Brede Hilledijk 163, maar is verplaatst naar Verhalenhuis Belvédère)

 

15.00 uur

Rinus Zuijdweg kreeg op de dag van de razzia van zijn moeder een korte broek aan zodat hij jonger zou lijken, maar werd verraden door de buren.

 

16.00 uur

Deborah Lipschits vertelt over haar vader Ies Lipschits als geestelijk vader van het Digitaal Joods Monument. Hierop staan alle namen vermeld van de 102.000 vermoorde Nederlandse joden.

 

17.30 uur

Vrijheidsmaaltijd. U bent van harte welkom aan te schuiven bij vertellers en te genieten van een gezamenlijke Joodse maaltijd uit de Volkskeuken, omlijst door live muziek. Kosten €10,- p.p. Reserveren via 4en5meirotterdam@gmail.com.

 

Joodse huizen

Iedereen is van harte welkom om te luisteren, mee te praten en te herdenken. Voor het volledige programma, locaties en meer informatie zie www.openjoodsehuizen.nl/rotterdam en www.loods24rotterdam.nl .



Reacties zijn gesloten .