Buitenexpo: Henkes’ Boulevard Katendrecht

 

Op 1 september opende staatssecretaris Gunay Uslu met het plaatsten van de eerste Henkes Vlag de buitenexpositie Boulevard Katendrecht van de schilder DOLF HENKES. De Veerlaan en omringende straten op Katendrecht is voor even in een openlucht Pop-Up Museum veranderd. Precies zoals altijd de grootste wens van de Katendrechtse schilder DOLF HENKES is geweest; zijn eigen museum op Katendrecht, de plek waar hij is geboren en zijn leven lang is gebleven. Bijna 100 reproducties van hoogtepunten uit zijn werk zijn te zien op deuren, etalages, ramen, huizen, winkels en restaurants. Bewoners adopteerden een unieke print voor op hun huis.

 

 

 

Vanwege het succesvolle weekend is de buitenexpositie nog één weekend verlengd. Wandel vanuit het Verhalenhuis langs de Veerlaan, Tolhuisstraat, Katendrechtsestraat, Rechthuislaan, Tolhuislaan, Brede Hilledijk, Sumatraweg, Atjehstraat, Deliplein en Veerlaan terug. Neem het Verhalenhuis als vertrekpunt en pak het kaartje mee, zodat je niks mist.

 

Tevens is tegelijkertijd de binnenexpositie Havenkinderen te zien, met de hoogtepunten uit de verhalen die in vijftien afleveringen van het Henkes Expositie Feuilleton zijn verzameld en verteld : over het Griekse restaurant Akropolis en het Chinese restaurant Chong Kok Low, de havenkinderen Dick & Jan, Dikke Toos tot en met Ruby’s Jazz in Paradise, de joodse meisjes Clara en Sifra en Katendrechter en storyteller Archell & zijn held Tula.

 

Buitenexpositie Boulevard Katendrecht: wandeling vanuit Verhalenhuis in tien straten, nog tot en met 11 september.

Binnenexpositie Havenkinderen: dagelijks tussen 10 en 17 uur. Lees via deze link meer info.

 

Toegang: gratis

 

 

 

 

Aanleiding is de verschijning van ‘Kijken, alsmaar stil kijken’ de nieuwe documentaire over DOLF HENKES. In opdracht van de stichting Henkes heeft filmmaakster Deborah van Dam een film gemaakt over het leven en werk van Dolf Henkes. De première heeft plaatsgevonden in LantarenVenster op zondagmiddag 4 september.

 

 

 

Feestelijk weekend 2, 3 en 4 september

We vieren het feestelijke weekend met drie speciale programma’s.

 

Zondag 4 september: Boulevard Katendrecht – Curaçao. Van 1945 tot 1947 leefde Henkes op Curaçao. Het zou zijn kunst blijvend veranderen. Hij maakte er veel werk en ook wandschilderingen. Deze middag beleven we de filmpremière Kijken, als maar stil kijken’ van Deborah van Dam in LantarenVenster en de officiële opening van de Henkes buitenexpo met een optreden door de Curaçaose muzikant Vernon Chatlain. Start Verhalenhuis, einde LantarenVenster.

 

Je bent van harte uitgenodigd dit feestelijke weekend mee te beleven. Deelname aan de andere programma’s is ook mogelijk door alvast te reserveren via onderstaande links.

 

Vrijdagavond 2 september: Chinees Maanfeest met Dolf Henkes , deze legde de aankomst van Chinezen en Chong Kok Low vast op het doek. In 1922 opende het eerste Chinese restaurant van Nederland aan het Deliplein op Katendrecht haar deuren. Deze avond is er een speciaal Chinees maanfeest 100 jaar diner in Verhalenhuis Belvédère.

 

Zaterdag 3 september: Haven & Vis. Dolf Henkes is geboren, getogen en overleden op Katendrecht. Dit programma staat in het teken van zijn band met de Kaap en de haven. We bakken vis, vertonen de documentaire over Henkes als voorpremière en openen samen met de Kapenezen de nieuwe expositie Havenkinderen in het Verhalenhuis.

 

Wanneer, waar & hoe

Vrijdag 2 september Chinees Maanfeest diner en preview nieuwe expo, 17 – 21 uur, deelname € 20 per persoon: reserveer alvast hier

 

Zaterdag 3 september Kaapse Tafel special: Haven & Vis, film en eten in de Volkskeuken en opening expo, 16 – 20 uur, deelname € 20 per persoon, Katendrechters en Kapenezen 60+ gratis: reserveer alvast hier

 

Zondag 4 september Boulevard Katendrecht – Curaçao, Antilliaanse lunch, filmpremière, buitenexpo & live muziek 12.30 – 16.30 uur, deelname € 20 per persoon: reserveer alvast hier

 

 

Meer over de documentaire

Deborah van Dam geniet bekendheid door haar documentaire Liesbeth List – Heb me lief (2006) welke werd genomineerd voor de Beeld en Geluid Award. In 2017 ging haar film KUYT, over profvoetballer Dirk Kuyt, in première op het Nederlands Film Festival. In de documentaire “Kijken, alsmaar stil kijken” stelt Deborah van Dam het leven en werk van Dolf Henkes (1903-1989) centraal. Van Dam onderzocht hiervoor niet alleen het oeuvre van Henkes maar ook oorspronkelijke documentatie, brieven en persoonlijke schrijfsels. De film is opgebouwd uit historisch beeldmateriaal van de stad Rotterdam, afbeeldingen van de werken van Henkes, persoonlijk bewaarde bronnen (dagboeken, brieven, foto’s), getuigenissen (in beeld en geluid) en ‘nieuw gemaakte beelden’. Doorgebruik te maken van hedendaagse technieken om het (historische) verhaal te vertellen heeft de film “Kijken, alsmaar Kijken” een gelaagdheid die de persoon Henkes en zijn omgeving weer voelbaar maakt.

 

 

Dankzegging

 

Het evenement Boulevard Katendrecht komt tot stand met steun van: Mondriaan Fonds, RCE Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed & Theater LantarenVenster.

De film is in opdracht van Stichting Henkes tot stand gekomen met steun van: Fonds 21, stichting Droom en Daad, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Erasmusstichting, G.Ph. Verhagen-stichting, Power House Company, Gemeente Rotterdam, Verhalenhuis Belvédère en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.Reacties zijn gesloten .