Dank Chris! Op het leven en afscheid van Chris de Jong

 

Het is nog steeds onvoorstelbaar. Op vrijdag 1 juli 2022 moesten we plots afscheid nemen van onze dierbare Chris de Jong (19.05.1949-22.06.2022).

 

Alle indrukwekkende verhalen over hem die we ontvingen uit het hele land, het medeleven én de prachtige dienst in de Arminiuskerk waar velen bij aanwezig waren of zelfs optraden, zijn van grote betekenis en troost voor zowel de familie van Chris als voor ons.

 

Veel dank aan een ieder die erbij was, de steun en bijdragen in het bijzonder aan het afscheidsprogramma: Lili Zhou (Chinese harp), Fred Delfgaauw en Ida van Dril (Studio Peer/Theater Peeriscoop), Damiet van Dalsum (poppentheater Dordrecht), Sabine Gimbrère (ICORN Amsterdam), componiste/pianiste Marlies du Mosch, dichters Ishmail Kamara en Jan Wagenaar, gitarist/troubadour Arie van der Krogt, het Syrische koor onder leiding van Majed Saraideen, de Oekraïense zangeres Maryana Golovchenko, Dima Mousa, Anahid en Zeina Darwish en kunstinstituut Melly, Sofia Hernandez Chong Cuy, Paul van Gennip en Kees Weeda en aan een ieder die ons zijn of haar dierbare herinneringen, foto’s en verhalen over Chris stuurde.

  

 

Over Chris

Chris was medeoprichter van het Verhalenhuis, bedenker van de Belvédère obligaties en andere innovatieve financiële constructies en oplossingen. Hij hielp nieuwe en bestaande initiatieven, mensen zonder papieren of in moeilijkheden, geheel onafhankelijk, altijd via daden, vanuit de overtuiging ‘dat we allen onze passie voor cultuur en talenten blijvend moeten voeden en ontwikkelen.’

 

Hij was bijna 50 jaar actief en betrokken bij tal van kunstenaars en culturele instellingen in Nederland waaronder Kunstcentrum Melly (voorheen Witte de With), de Ateliers Amsterdam, KunstFort Vijfhuizen, KunstFort Asperen, Studio Peer/theater Peeriscoop, poppentheater Damiet Dordrecht, theatergroep Perspekt,  De Kleine Komedie, het Shaffy Theater en Felix Meritis Amsterdam, Metropolis M, W139 Amsterdam, MuzyQ, de start van IFFR International Filmfestival Rotterdam, en zo veel meer.

 

Recent was hij door de koning benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn inzet voor een scala aan organisaties in de kunst en cultuursector. In theater Peeriscoop in Gorinchem beleefden we begin dit jaar met hem een onvergetelijke, feestelijke bijeenkomst.

 

Chris sloot zijn mails steevast af als volgt:

 

‘Met kennis kun je ver komen,
met verbeelding kom je overal.’

 

“Management is doing things right; leadership is doing the right things”.

 

Lees hier de reactie van Metropolis M

 

 

 

 

 

AANKONDIGING:

 

Als donderslag bij heldere hemel is onze Chris, onze kameraad en zeer dierbare, grote vriend en steunpilaar

 

Chris de Jong 

(19 mei 1949 – 22 juni 2022)

 

woensdag 22 juni 2022, in ons midden, op het zonnige terras van het Verhalenhuis, overleden.

 

Wat hadden we nog veel plannen samen. Met hem konden we de wereld opschudden, buiten alle gebaande paden het onmogelijke mogelijk maken.

 

Chris is onvervangbaar en voor ongekend veel mensen van betekenis. We gaan hem zo verschrikkelijk missen.

 

Op vrijdag 1 juli van 11.30 – 13.30 uur is er een afscheidsdienst in Arminius Rotterdam, Museumpark 3. Je bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.

De begrafenis en bijplaatsing in het familiegraf is aansluitend in Den Haag in besloten kring.

 

Wil je een foto, verhaal, tekst of beeld van/over/met Chris met ons delen, stellen we dat zeer op prijs. Langsbrengen, mailen naar info@verhalenhuisbelvedere.nl of per post sturen naar Rechthuislaan 1, 3072 LB Rotterdam kan. Alvast hartelijk dank.

 

We wensen zijn familie en dierbaren heel veel sterkte met dit enorme verlies.

 

Mede namens team, bestuur, vrijwilligers, obligatiehouders en alle betrokkenen bij Verhalenhuis Belvédère,

Els Desmet, Joop Reijngoud, Linda Malherbe

 

 

 Reacties zijn gesloten .