Livestream terugkijken: Sri Lankaanse Volkskeuken van Yasotha & Yayanthi – mét afhaalmenu en viering Tamil Nieuwjaar

  

 

Op dinsdag 13 april presenteerden we de viering van Tamil nieuwjaar met de Volkskeuken van Yasotha en Jayanthy (Rotterdam-Sri Lanka) live via Facebook met mogelijkheid tot afhalen van hun speciale driegangen menu.
 

Heeft u de livestream gemist? Via deze link is er een kans om deze alsnog terug te kijken.

 

Yasotha en Yayanthy maakten: Sooru (rijst), Kolikkari (kip curry), Payattangai kari (sperziebonen), Cutlet (pasteitjes), Muttai  kari (eiercurry), zoete paarse aardappel en Ponkal (het zoete rijst nagerecht, een typisch gerecht voor dit feest).

 

Tamil Nieuwjaar wordt over het algemeen gevierd op 13 april of 14 april en begint traditioneel bij het zien van de nieuwe maan. Het markeert ook het einde van het oogstseizoen. Speciaal op deze dag delen Yasotha Kumarasamy (Rotterdam, Varany/Sri Lanka) en Jayanthy Ratnasingam (Rotterdam, Jaffna/Sri Lanka) in de Volkskeuken hun favoriete nieuwjaarsrecepten, -rituelen en verhalen.
 

Hun verhaal is ook een vluchtverhaal. De geschiedenis van Sri Lanka kenmerkt zich door oorlogen en aanslagen tussen de boeddhistische Singalezen en hindoeïstische Tamils, maar ook tussen Singalezen en moslims en christenen. Het conflict is al eeuwenoud. De boeddhisten zijn in de meerderheid op het eiland dat zo groot is als de Benelux en 22 miljoen inwoners heeft, waarvan twee derde Singalees. De grootste minderheid van Sri Lanka vormen de hindoeïstische Tamils; zij maken ca. 11,2% van de totale bevolking uit. Ze spreken een Dravidische taal, het Tamil, en zijn verdeeld in de in de zogenaamde India-Tamils, die in de 19de eeuw door de Britten als arbeidskrachten op de plantages werden geplaatst en de (Sri) Lanka-Tamils, die lang geleden uit Zuid-India emigreerden en vooral op het schiereiland van Jaffna wonen. Daar komen Yasotha en Janathy ook vandaan.
 

Iedereen op Sri Lanka is door de burgeroorlog wel een familielid verloren. De man van Yasotha kwam als eerste op de vlucht voor de oorlog, in Nederland terecht. Yasotha kwam hem achterna, was 26 jaar en samen kregen ze hier twee dochters. Ze woonden eerst in Charlois en sinds 2008 op Katendrecht.
 

LET OP:
# Speciaal in deze lockdown-periode vindt het koken en vertellen live plaats via Facebook, tussen 17 en 18 uur.
# Zin om een authentiek Sri Lankaans menu te proeven? Een half uur na afloop van de livestream kan deze speciale dinermaaltijd worden afgehaald bij de Volkskeukenstudio in Rotterdam-Katendrecht aan de Atjehstraat 98. We houden ons daarbij aan de hygiëne eisen, maken geen fysiek contact, houden anderhalve meter afstand en dragen mondkapjes. Zie voor bestellen hieronder.

 

De Volkskeuken van Yasotha en Jayanthy
Wanneer: dinsdag 13 april 2021
Tijd: livestream 17 – 18 uur koken en vertellen via Facebook; afhalen is mogelijk tussen 18.30 en 19 uur, adres Atjehstraat 98 in Rotterdam-Katendrecht.
Kosten en reserveren: online meekijken is gratis, een afhaalmaaltijd is € 15,00 p.p. Tickets te koop via deze link.

 

Over de Volkskeuken

De Volkskeuken is het ontmoetingsprogramma rondom identiteit en erfgoed. Rotterdammers koken voor publiek, en delen tegelijkertijd hun (persoonlijke) migratieverhaal. Rotterdam is thuishaven voor 206 verschillende nationaliteiten; volksgerechten staan dagelijks op de keukentafels in de stad. Het Verhalenhuis maakt deze graag zichtbaar en laat bezoekers de geuren, rituelen, smaken en gebruiken beleven. Ook beleven we in de Volkskeuken elkaars feest- en herdenkingsdagen en evenementen.

 Reacties zijn gesloten .