Di 15 aug.: lunch uit de Volkskeuken van Yin Kohar (Indonesië/R’dam)

 

In de Volkskeuken van Verhalenhuis Belvédère kookt dagelijks een andere gastkok. De gastkoks zijn Rotterdammers met wortels elders op de wereld en een grote passie voor het delen van hun eten, cultuur én liefde voor eten. Iedereen – van bezoekers, makers, vertellers, buren, gasten tot en met passanten van ver(der) weg – is van harte welkom om aan te schuiven bij ‘de Volkskeukenlunch van de dag’.

 

Speciaal ter gelegenheid van ‘de 15 augustus herdenking’ is dinsdag 15 augustus de gastkok in Belvédère’s Volkskeuken Yin Kohar (Soerabaja, Indonesië / Rotterdam).

 

 

Wanneer: dinsdag 15 augustus

Tijd: 12 – 14 uur

Kosten: € 12,50 per persoon. De lunch is tussen 12 en 14 uur en zolang de voorraad strekt. Reserveren is aanbevolen, zeker wanneer je met meer dan 2 personen bent. Klik dan hier om te reserveren.

 

 

 

 

Over 15 augustus herdenking 

Op 15 augustus staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. De oorlogservaringen en de grootschalige ontheemding die volgde werken door tot op de dag van vandaag bij inmiddels 2 miljoen Nederlanders met een Indisch oorlogsverhaal in de familie en ook in onze samenleving als geheel.

In Rotterdam is sinds 2010 een herdenkingsprogramma op 15 augustus. In 2023 is tussen 10 en 12 uur de officiële herdenking aan de Boompjeskade.

In de middag van 15 tot 22 uur is de tweede editie van het herdenkingsfestival Floating Pasar waarin de Indische cultuur wordt gevierd, aantrekkelijker gemaakt ook voor jongere generaties. Dat gebeurt deels op boten in het water aan de kade bij het Maritiem Museum, waarbij de Aziatische drijvende markt en het maritieme verleden van Rotterdam samenkomen.

 

Programma 15 augustus

10.00 – 12.00 uur officiële herdenking aan de Boompjeskade;

verhaal Jet Sol, toespraak locoburgemeester Vincent Karremans, muzikant Jordan Roy, kransleggingen, hijsen vlag, signaal taptoe, 2 minuten stilte – presentatie Tenny Tenzer

15.00 – 22.00 uur Herdenkingsfestival Floating Pasar bij Maritiem Museum

Meer over de herdenking 15 augustus 1945  in Rotterdam lees je hier.

 

 

De Nationale Herdenking vindt plaats op het veld bij het Indisch Monument in Den Haag (Prof. Teldersweg) en wordt door de NOS ‘s avonds live uitgezonden. De herdenking is voor iedereen vrij toegankelijk, meer over het nationaal programma lees je hier.

 

 

Over de Volkskeuken

De Volkskeuken is sinds 2010 hét ontmoetingsprogramma in het Verhalenhuis, rondom identiteit en erfgoed. Rotterdammers koken voor publiek, en delen tegelijkertijd hun (persoonlijke) migratieverhalen. Rotterdam is thuishaven voor meer dan 200 verschillende nationaliteiten; volksgerechten staan dagelijks op de keukentafels in de stad. Het Verhalenhuis maakt deze graag zichtbaar en laat bezoekers de geuren, rituelen, smaken en gewoonten beleven. Soms in een uitgebreid avondprogramma met een driegangendiner en een podiumprogramma (volg de agenda), maar ook is er iedere dag lunch van een andere gastkok met een korte introductie aan tafel.

 

 Reacties zijn gesloten .