Livestream terugkijken: Syrische Volkskeuken van Anahid Darwish

 

Op dinsdag 16 maart presenteerden we vanuit de Volkskeukenstudio de Syrische Volkskeuken van Anahid Darwish live via Facebook mét mogelijkheid tot afhalen van het drie-gangenmenu.
In de Volkskeuken koken Rotterdammers hun favoriete maaltijden, vertellen hun levensverhalen en delen hun familierecepten, gebruiken en rituelen.
 


 

Voor wie het live event heeft gemist, is er een herkansing: kijk hier terug.
 

Over Anahid Darwish
Anahid Darwish (1982) is geboren in Aleppo (Syrië), als oudste kind in een gezin met vijf kinderen. In 2015, vanwege de oorlog, probeert ze te vluchten naar Europa met een vals paspoort. Ze wordt gepakt en belandt in de gevangenis. Acht maanden later op 1 augustus 2015 lukt het haar alsnog weg te komen. Nu woont ze in Nederland. Haar vier kinderen zijn na vier maanden met haar herenigd: Adnan (17), Zeina (15), Mahmoud (14) en Layan (11). In Nederland besluit ze alleen nog maar haar hart te volgen.
 

Anahid volbrengt diverse horeca-opleidingen, loopt stage bij verschillende restaurants, kookt van Frans tot Mexicaans en werkt met diverse chef-koks nauw samen. Zo leert ze ook de typische gerechten, smaken en historie van de diverse eetculturen in Nederland kennen. Ze start haar eigen onderneming: Ebla Cuisine, koken met passie voor de geuren en smaken van de Syrische keuken. De recepten en gerechten uit haar jeugd, van haar oma en moeder, reconstrueert ze vooral vanuit haar herinneringen.
Anahid vertelde tijdens de online Volkskeuken over haar vlucht naar Nederland, haar ambities en dromen en de betekenis van 10 jaar oorlog in haar geboorteland. Vooral toont ze haar Syrische kookkunsten en geeft ze in de Volkskeuken iets van het rijke Syrische cultureel erfgoed door.
 

In maart 2021 is het precies 10 jaar geleden dat de protesten in Syrië zijn begonnen. Beïnvloed door vele opstanden in nabijgelegen landen – die later zullen worden beschreven als de Arabische Lente – komen Syrische burgers in opstand tegen de overheid. De opstandelingen komen uit verschillende hoeken van de Syrische samenleving. Sinds het begin van de oorlog in Syrië zijn in totaal bijna 400.000 mensen om het leven gekomen en meer dan elf miljoen mensen zijn ontheemd geraakt. De VN noemen de oorlog in Syrië ‘de ergste ramp sinds WOII die is veroorzaakt door de mens’.
 

 
 

De Syrische Volkskeuken van Anahid Darwish
 

Wanneer: dinsdag 16 maart 2021
 

Tijd: 17 – 18 uur live koken en vertellen via Facebook; afhalen is mogelijk tussen 18.30 en 19 uur, adres Atjehstraat 98 in Rotterdam-Katendrecht.
 

Kosten en reserveren: online kijken en luisteren is gratis, een afhaalmaaltijd is € 15,00 p.p.
Tickets te koop via deze link.

 

LET OP:

# Speciaal in deze lockdown-periode vindt het koken en vertellen live plaats via Facebook, tussen 17 en 18 uur.
# Geen zin om zelf te koken? Een half uur na afloop van de livestream kan de Syrische dinermaaltijd ook worden afgehaald bij de Volkskeukenstudio van het Verhalenhuis in Rotterdam-Katendrecht aan de Atjehstraat 98. We houden ons daarbij aan de hygiëne eisen, maken geen fysiek contact, houden anderhalve meter afstand en dragen mondkapjes.
 

Over de Volkskeuken
De Volkskeuken is het ontmoetingsprogramma rondom identiteit en erfgoed. Rotterdammers koken voor publiek, en delen tegelijkertijd hun (persoonlijke) migratieverhaal. Rotterdam is thuishaven voor 206 verschillende nationaliteiten; volksgerechten staan dagelijks op de keukentafels in de stad. Het Verhalenhuis maakt deze graag zichtbaar en laat bezoekers de geuren, gebruiken, smaken en rituelen beleven. Ook beleven we elkaars herdenkingen en feestdagen.Reacties zijn gesloten .