Di 2 mei: joodse verhalen in de Volkskeuken: Frans Meijer

 

Op dinsdag 2 mei 2023 is op veler verzoek de Rotterdammer en Vreewijker Frans Meijer, stadsvernieuwer en voormalig directeur van de Bibliotheek Rotterdam voor de tweede maal de hoofdgast in Belvédère’s Volkskeuken. We nodigen iedereen die er vorig jaar niet kon bij zijn, van harte uit deze speciale reprise mee te maken.

 


(links Frans Meijer, midden grootvader en grootmoeder Meijer-Braadbaart, rechts vader Herman Meijer en zoontje Leo)

 

Joodse verhalen
Elk jaar op 4 mei herdenken wij in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In vele steden wordt het programma Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet georganiseerd waarbij getuigen, nazaten, voormalige en huidige bewoners persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding vertellen, op de plekken en in de huizen waar Joodse mensen en families zijn weggevoerd.
In Rotterdam zijn vele huizen in het centrum door het bombardement van 14 mei 1940 verdwenen. Hier woonde juist een groot aantal joodse Rotterdammers. Het pand Belvédère (anno 1894) kent zelf ook een joodse geschiedenis. Daarom willen we graag een alternatieve huiskamer zijn voor (het vertellen van) joodse verhalen in de stad, speciaal ook in deze week.

 

Dinsdagavond 2 mei 2023 presenteren we een speciale Volkskeukenavond waarin Frans Meijer zijn opmerkelijke familiegeschiedenis vertelt. Dit programma is een reprise; vorig jaar was het een druk bezochte avond en er konden mensen niet bij zijn. Daarom vertelt Frans aanstaande dinsdag 2 mei opnieuw in de Volkskeuken van het Verhalenhuis.  Frans Meijer vertelt over zijn Rotterdamse neefje Ino Weissmann. Over zijn grootvader Izaäk Meijer. Over zijn (half)broertje Leo én over zijn vader Herman Meijer, de apotheker van Westerbork, die Theresienstadt en Auschwitz overleefde.

Er is een driegangendiner van gastkok Anahid Darwish.

 

Wanneer: dinsdag 2 mei 2023
Tijd: 18 – 21 uur, inloop vanaf 17.30 uur
Kosten : deelname diner uit de Volkskeuken: €17,50 per persoon. Reserveren is noodzakelijk en kan via deze link.

 

 

Rechts zichtbaar de naam van Ino Weissmann, 1 jaar op het Joods Kindermonument in Rotterdam. Opgericht ter nagedachtenis aan de 686 Rotterdamse Joodse kinderen van 0 tot 12 jaar, die in 1942 en 1943 vanuit Loods 24 naar Westerbork en van daaruit op transport naar Auschwitz en Sobibor gingen. Reacties zijn gesloten .