Di 27 sept.: ‘Levensbrieven van vader’, Evan van der Most in de Volkskeuken

 

De Volkskeuken is het ontmoetingsprogramma rondom identiteit en erfgoed. Rotterdammers delen hun favoriete maaltijd met het publiek en vertellen en verbeelden gedurende de avond tegelijkertijd hun persoonlijke (familie)geschiedenis.

 

Op dinsdag 27 september is in de hoofdrol:  Evan van der Most. Hij presenteert ‘Levensbrieven van vader – Arij van der Most schrijft zijn kinderen.’

 

 

Evan: ,,Ruim veertig jaar geleden werd mijn vader Arij van der Most ziek. Na enige tijd werd duidelijk dat hij niet lang meer te leven had. Ik vroeg hem zijn levensherinneringen op te schrijven. Daar stemde hij mee in en schreef een aantal levensbrieven gericht aan zijn vijf kinderen. Over zijn herinneringen aan de vakanties, huizen waar ze gewoond hebben, sinterklaas- en kerstvieringen, over de oorlog. Ik heb vervolgens een poging gedaan mijn ouders te beschrijven en te inventariseren wat ik nou eigenlijk van ze heb geleerd. Aan de hand van de ruim aanwezige archieven heb ik ook mijn drie broers en mijn zus beschreven. Naar aanleiding van mijn recente publicaties op internet met foto’s van mijn familie kwamen er reacties binnen van ouderen die mijn vader nog gekend hebben. Die heb ik als laatste er aan toegevoegd. Mijn vader schreef de brieven met vulpen in een voor mij vrijwel onleesbaar handschrift. In coronatijd typte mijn zus die uit, zodat ik eindelijk de inhoud veertig jaar na dato tot mij kon nemen.”

 

,,Ik denk dat het boekje niet alleen interessant wordt voor zijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen in Nederland, Canada, Amerika en Engeland (er komt ook een Engelstalige versie) maar ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in familiegeschiedenissen. Het is een boek met een persoonlijk verhaal van een familie, maar het geeft een beeld van de wereld waarin zij leefden. Voor een preview van de 650 familiefoto’s zie hier.

De door mijn zus aan mij overgedragen familiearchieven waren voor mij aanleiding Impulsando op te richten. Deze nieuwe Rotterdamse erfgoedorganisatie gelooft erin verhalen te vertellen aan de hand van authentieke familiegeschiedenissen.”

 

Het eerste exemplaar van het boek ‘Levensbrieven van vader – Arij van der Most schrijft zijn kinderen’ wordt deze avond door gemeentearchivaris Jantje Steenhuis aangeboden aan Evan’s naar Canada geëmigreerde broer Helmie Vandermost, die daarvoor speciaal naar Rotterdam zal komen.”

 

We nodigen iedereen van harte uit deze Volkskeukenavond mee te beleven.

 

De Volkskeuken van Evan van der Most: ‘Levensbrieven van vader’

Wanneer: dinsdag 27 september 2022

Tijd:  18.00 – 22.00 uur, inloop vanaf 17.30 uur

Kosten deelname: € 15 per persoon (programma inclusief Evan’s favoriete, Hollandse maaltijd uit de Volkskeuken )

Reserveren : is noodzakelijk en kan via deze link.

 

N.B. Het boekje van Evan verschijnt in een Nederlandstalige en een Engelstalige versie en gaat € 19,50 kosten en kan besteld worden via contact@impulsando.nl.

© foto’s uit privé collectie Evan van der Most. Laatste foto: 1977 ouders van Evan 40 jaar getrouwd.

 

Over Evan van der Most

Evan van der Most begon zijn loopbaan bij de Rotterdamse Kunststichting (RKS), hij kwam als dienstweigeraar bij het Lijnbaan Centrum van de RKS terecht. Dat bepaalde zijn richting, hij ging concerten, voorstellingen en events organiseren. Hij ging aan de slag bij Hal4, was producent van jongerentheatergezelschap Rotterdams Lef en multimediaproject Digital Playground. In 2011 werd hij oprichter van stichting DIG IT UP. DIG IT UP heeft naam gemaakt als schatgraver van Rotterdamse stadscultuur. Onbekend beeld- en geluidsmateriaal wordt ‘opgediept’ en bewaard en ontsloten als erfgoed van de stad. In 2020 heeft Evan zich teruggetrokken als directeur. Hij werkt nu weer zelfstandig onder de naam Impulsando. Onlangs publiceerde Impulsando het eerste boek ‘Pietje, een Rotterdamse jongen’ het verhaal van een op Zuid in de wijk Bloemhof geboren en opgetogen familie Gamelkoorn. Er zijn meerdere projecten in voorbereiding.

 

 

 

 

 Reacties zijn gesloten .