T/m 28 juli: expositie At Home, Everywhere – Heel de wereld is mijn vaderland

T/m 28 juli 2019 presenteert Verhalenhuis Belvédère de expositie ‘At Home, Everywhere / Heel de wereld is mijn vaderland’ met zowel werken en verhalen van de bekende Rotterdamse kunstenaars Henkes, Elenbaas en Chabot als van hedendaagse kunstenaars: Fatima Barznge (Koerdistan, Irak), Maher Hasan en Mosab Anzo (Syrië), Parisa Akbarzadehpoladi en Behrouz Naghipour (Iran), Ola Suleiman (Syrië/Libanon), Juan Heinsohn Huala (Chili), Arjeta Mala (Kosovo), Eliza Bordeaux (NL/Indonesie), Machyta Giebels (NL/Equatoriaal-Guinea), Ozed Omigié (Nigeria), Maureen Ghazal (NL/Palestina) en Kidane Berhe (Eritrea).
Middels hun werken brengen zij gezamenlijk de universele verhalen van angst, pijn, verdriet, verlangen en hoop van mensen op de vlucht, van toen en nu, tot de verbeelding.

links © Dolf Henkes (Landverhuizers), 1930 – rechts Maher Hasan (Rotterdam/Syrië), 2018
Expositie
Ruim honderd jaar geleden was Katendrecht al de plek voor boarding houses, pensions en een groot landverhuizershotel met maar liefst 1800 slaapplekken voor vluchtelingen en migranten, van de Uranium Steamship Company. De Katendrechtse schilder Dolf Henkes (1903-1989) legde de vluchtelingen en landverhuizers vast in zijn werken. Dat deden ook bekende kunstenaars als Wally Elenbaas (1912-2008) en Hendrik Chabot (1894-1949). Anno 2019 blijven hedendaagse kunstenaars – veel met ook een eigen vluchtverleden of een vluchtverhaal in hun directe familie – het onderwerp in hun werk opnemen en onder de aandacht brengen.

At Home, Everywhere
De expositie is onderdeel van een groter event/conferentie en festival in Rotterdam-Katendrecht. Meer dan 300 gevluchte schrijvers, dichters, muzikanten en kunstenaars en stadsontwikkelaars uit meer dan 60 steden wereldwijd ontmoeten elkaar in Rotterdam-Katendrecht onder de titel ‘At Home, Everywhere’. Zij verkennen met elkaar wat het betekent om je thuis te voelen in de wereld van vandaag en wat het betekent als je van je thuis wordt beroofd. Hoe kan bovendien een nieuw land, een nieuwe stad voor ontwortelde en ontheemde mensen en kunstenaars ruimte bieden om een thuis te ervaren, zich te verbinden, te creëren en bij te dragen?
De internationale vluchtstedenconferentie is georganiseerd door ICORN International Cities of Refuge Network dat in 2005 werd opgericht in Noorwegen. ICORN biedt schrijvers en muzikanten die door hun werk gevaar lopen, tijdelijk onderdak en een vluchtplek, doorgaans voor een jaar. De schrijver krijgt door het verblijf de gelegenheid ‘op adem te komen’. Sinds 2016 is Rotterdam via Verhalenhuis Belvédere lid van ICORN. De Syrische schrijver Adnan Alaoda was de eerste gast-auteur van Belvéderes gastenverblijf. Nu biedt het Verhalenhuis een tijdelijk thuis aan de Iraanse vluchtschrijver Hamed Ahmadi en zijn vrouw Mojde.


links © Wally Elenbaas (jaren ’50) – rechts Mosab Anzo (Rotterdam/Syrië), 2017

Rotterdam Vluchtstad
Jaarlijks komen alle internationale steden en schrijvers samen, telkens in een andere stad zoals bijvoorbeeld Parijs en Malmö, en dan dit jaar in Rotterdam. Erasmus van Rotterdam (1466-1536) biedt hierbij een bron van inspiratie voor het programma. Hij was een echte wereldburger, zwierf tussen landen en continenten, verwierp oude overtuigingen en vooroordelen en vocht voor een meer vrije, rechtvaardige en verlichte mensheid. Zijn adagium luidde: “Heel de wereld is mijn vaderland’.
Verhalenhuis Belvédère grijpt de gelegenheid aan met de aanwezigheid van zovele internationale kunstenaars en artiesten op de vlucht, om ontmoetingen met Rotterdammers te organiseren, een breed publieksprogramma met lezingen, literaire tours, Volkskeukens, een filmfestival, live muziek en poëzie in Club Belvédere, schoolbezoeken én een expositie getiteld ‘At Home, Everywhere / Heel de wereld is mijn vaderland’.

Toegang

De expositie At Home, Everywhere / Heel de wereld is mijn vaderland is van 28 mei t/m 28 juli 2019, in Verhalenhuis Belvédère. Open op vr, za, zo tussen 11 en 18 uur én wanneer doordeweeks de deur open staat. Entree gratis, van harte welkom! Adres: Rechthuislaan 1 – 3072 LB Rotterdam.

De vernissage oftewel feestelijke opening is in aanwezigheid van vele kunstenaars op zondag 2 juni van 16 tot 19 uur tijdens Al Rewaq #22 met live poëzie, film- en muziekoptredens. Vanaf 19 uur is er een Syrische maaltijd onder leiding van gastkok Maher Al Sabbagh (Rotterdam / Syrië).

Met dank aan de tentoonstellingspartners:
RCE Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Mondriaan Fonds, Chabot Museum, Stadsarchief Rotterdam en alle betrokken kunstenaars,
en de partners van het Stories for Freedom Festival:
ICORN, PEN, VluchtelingenWerk, Gemeente Rotterdam, Gemeente Amsterdam, Nederlands Letterenfonds, Rotterdam Partners, ROS Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt, Theater Rotterdam, ss Rotterdam, Hoezo! en alle andere betrokkenen.



Reacties zijn gesloten .