Di 30 juli: finissage expo & bezoek 30 juli-herdenking bij monument Loods24

 
De bijzondere tentoonstelling At Home, Everywhere / Heel de wereld is mijn vaderland met kunst van Dolf Henkes, Wally Elenbaas en Henk Chabot over landverhuizers, vluchtelingen en onderduikers én kunst en verhalen van hedendaagse kunstenaars in de stad met een eigen vlucht- en of migratiegeschiedenis – eindigen we met een finissage op dinsdag 30 juli.
 
Speciaal voor deze dag, vanwege de jaarlijkse 30 juli-herdenking bij monument Loods24 in Rotterdam, nodigen we alle betrokken kunstenaars en vrienden, publiek en geïnteresseerden uit om (nog eenmaal) te komen kijken in de expositie en daarna met ons mee te wandelen naar de herdenking aan de Stieltjesstraat op Rotterdam-Zuid.
 
Wanneer: di 30 juli 2019
Tijd: 17.30 – 21 uur, inloop vanaf 17 uur.
Programma:
17.30 uur inloop en ontvangst in Verhalenhuis, bezoek expo
18.15 uur mogelijkheid tot Zuidamerikaanse maaltijdsoep uit de Volkskeuken
19.15 uur wandelen naar Loods24
21.00 uur einde programma aldaar
Deelname: expo en wandeling/herdenking bezoek gratis. Wilt u de Zuidamerikaanse maaltijdsoep genieten? Dan is het aanbevolen deze te reserveren voor 7,50 per persoon inclusief welkomstdrankje via deze link.

 
Herdenking bij Monument Loods24
Rond het uitbreken van WOII was Rotterdam na Amsterdam en Den Haag de stad met de meeste Joodse inwoners: circa 13.000. Na de oorlog werd duidelijk dat het overgrote deel van de Rotterdamse joden de oorlog niet had overleefd. Tussen 30 juli 1942 en 22 april 1943 werden door acht transporten 6.790 mensen via Loods 24 gedeporteerd. Loods 24 was een havenloods (in gebruik voor de opslag van tabak) op het terrein van de Gemeentelijke Handelsinrichtingen tussen de Binnenhaven en de Spoorweghaven in Rotterdam-Zuid. Deze loods werd in WOII door de Duitse bezetter gebruikt als verzamelplaats voor de deportatie van Joodse Rotterdammers. Het overgrote deel van de mensen die via Loods 24 per trein werden afgevoerd, werd in Sobibór en Auschwitz-Birkenau vermoord. Uit een onderzoek in 2000 bleken 144 personen de deportaties te hebben overleefd.
 
Na afloop van WOII werd in de jaren vijftig de loods afgebroken. Bij de ontwikkeling van de Kop van Zuid werd besloten om de voormalige plek van de loods zelf open te houden als plaats van herinnering. Een stukje van de toenmalige stenen omheining van de Gemeentelijke Handelsinrichtingen aan de Stieltjesstraat is behouden en is sinds 1992 een herinneringsmonument. Het plein kreeg de naam Plein Loods 24. In 2013 is hierbij het Joods Kindermonument onthuld, dit monument noemt alle 686 namen van Rotterdams Joodse kinderen tot en met 12 jaar die werden gedeporteerd en vermoord.
 
Uitnodiging
Iedereen is van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de jaarlijkse herdenking bij de ‘Muur’ en het Joods Kindermonument op de Eva Cohen-Hartogkade aan de Stieltjesstraat te Rotterdam-Zuid op dinsdag 30 juli 2019 om 20 uur. Het programma duurt ca. 1 uur met onder meer een toespraak door de Burgemeester van Rotterdam, de heer Ahmed Aboutaleb en kinderburgemeester van Barendrecht, Anaïs Swirc.
 



Reacties zijn gesloten .