Do 12 sept.: Muzikale Volkskeuken Guiné-Bissau en Cabo Verde: 100 jaar Amilcar Cabral
Op donderdag 12 september 2024 vieren we met de Kaapverdiaanse en Guinese gemeenschap in Rotterdam de 100e geboortedag van de Vader des Vaderlands, poëet, agronoom, strateeg en vrijheidsstrijder Amilcar Evora Lopes Cabral (1924-2024).
We presenteren een muzikale Kaapverdische & Bissau-Guineese avond met nostalgische en revolutionaire songs, live muziek, dj’s, poëzie, verhalen & ontmoeten. Met Kaapverdische bafa’s en polo, grog en ponch en meer. Met speciale optredens van DJ Tavares, DJ MF Andrade, Wessel Verkerk en Guinese-Rotterdamse muzikanten en mc/presentator is Jorge Lizardo.
Kunstenaar Tania Christina Monteiro komt vertellen over haar pop-up expositie over het leven en de erfenis van Cabral, over zijn huis en over de kracht van kunst en cultuur voor sociale verandering. Haar expositie in samenwerking met The Black Archives is vanaf 13 september te zien in het HipHopHuis.
De gastkoks van Mana Kizzy bereiden een authentieke Guinese maaltijd in Belvédère’s Volkskeuken.
Amilcar Cabral was leider van de bevrijdingsbeweging tegen de Portugese kolonisatoren van Guinee-Bissau en de Kaapverdische eilanden. Zelf heeft hij de onafhankelijkheid niet meer meegemaakt, omdat hij door een omgekochte rivaal werd vermoord. Historici schatten zijn belang even hoog in als Frantz Fanon en Che Guevara.
Geboren in 1924 in de Portugese kolonie Guinea kwam de jonge Amilcar Cabral als student agronomie in Lissabon terecht, waar hij vrij snel leider werd van een studentenbeweging tegen de fascistische dictatuur van Salazar en Caetano. Portugal had als enige koloniale grootmacht de strijd voor onafhankelijkheid van zijn Afrikaanse kolonieën weten tegen te houden doorheen de woelige jaren 1960. Het duurde tot de val van dat regime in 1974 voor de vrijheidsstrijders in de Afrikaanse kolonies zich konden bevrijden.
Amilcar Cabral was veel meer dan de leider van de vrijheidsstrijd van twee van de kleinste Portugese kolonies. Tijdens zijn zeven jaar studententijd in Lissabon groeide zijn besef dat Guinee-Bissau en de Kaapverdische eilanden niet alleen stonden in hun strijd. In Lissabon werd hij vrienden met meerdere studentenleiders uit Angola en Mozambique en uit Franse ex-kolonies die wel al onafhankelijk waren geworden.
Cabral toonde de wereld dat zelfs een zeer klein land – Guinee-Bissau en de Kaapverdische Eilanden hadden in de jaren 1970 samen amper één miljoen inwoners – zich succesvol kan verzetten tegen een koloniaal regime. Uiteindelijk werden het twee afzonderlijke staten. Cabo Verde (de Kaapverdische Eilanden) heeft in 2023 ongeveer 500.000 inwoners verspreid over tien kleine eilanden in de Atlantische Oceaan, voor de kust van West-Afrika. Guinee-Bissau heeft 2 miljoen inwoners. De Kaapverdianen noemen Rotterdam hun ’tiende eiland’, er wonen zo’n 30.000 Kaapverdianen in de stad.
foto’s in het kleine maar indrukwekkende Cabral Museum in Santiago, Kaapverdië
Over Stichting Mana Kizzy
Kaapverdische Volkskeukenavond 100 jaar vrijheid Amilcar Cabral
Wanneer: donderdag 12 september 2024
Tijd: 19 – 22 uur, inloop vanaf 18.30 uur
Kosten: 17,50 per persoon (inclusief maaltijd welkomstdrankje en programma).
Reserveren is noodzakelijk en kan via deze link.