Do 17 aug.: Curaçaose lunch uit de Volkskeuken van Anamaria Christiaan

 

In de Volkskeuken van Verhalenhuis Belvédère kookt dagelijks een andere gastkok. De gastkoks zijn Rotterdammers met wortels elders op de wereld en een grote passie voor het delen van hun eten, cultuur én liefde voor eten. Iedereen – van bezoekers, makers, vertellers, buren, gasten tot en met passanten van ver(der) weg – is van harte welkom om aan te schuiven bij ‘de Volkskeukenlunch van de dag’.

 

Speciaal ter gelegenheid van ‘Dia di Tula’ is donderdag 17 augustus de gastkok in Belvédère’s Volkskeuken Anamarie Christiaan (Rotterdam/Curaçao).

 

Wanneer: donderdag 17 augustus

Tijd: 12 – 14 uur

Kosten: € 12,50 per persoon. De lunch is tussen 12 en 14 uur en zolang de voorraad strekt. Reserveren is aanbevolen, zeker wanneer je met meer dan 2 personen bent. Klik dan hier om te reserveren.

 

 

Over de Volkskeuken

De Volkskeuken is sinds 2010 hét ontmoetingsprogramma in het Verhalenhuis, rondom identiteit en erfgoed. Rotterdammers koken voor publiek, en delen tegelijkertijd hun (persoonlijke) migratieverhalen. Rotterdam is thuishaven voor meer dan 200 verschillende nationaliteiten; volksgerechten staan dagelijks op de keukentafels in de stad. Het Verhalenhuis maakt deze graag zichtbaar en laat bezoekers de geuren, rituelen, smaken en gewoonten beleven. Soms in een uitgebreid avondprogramma met een driegangendiner en een podiumprogramma (volg de agenda), maar ook is er iedere dag lunch van een andere gastkok met een korte introductie aan tafel.

 

 

Over Dia di Tula 

Tula was de leider van de Curaçaose slavenopstand van 1795. In 2010 werd hij uitgeroepen tot nationale held van Curaçao. De jaarlijkse Tula-herdenking op 17 augustus is een belangrijke dag voor veel Curaçaoënaars, overal ter wereld. Ook in Nederland worden er verschillende bijeenkomsten georganiseerd.  Niet de afschaffing van de slavernij wordt herdacht, maar vooral de strijd die de voorouders hebben gevoerd voor vrijheid.

 

Tula werkte jarenlang in slavernij op plantage Kenepa (Knip) in het westen van Curaçao. Hij protesteerde tegen het onrecht dat slaafgemaakten door hun meesters werd aangedaan en streefde naar vrijheid en gelijkheid. Hij sprak zijn medeslaafgemaakten toe en nam het initiatief om op 17 augustus 1795 het werk neer te leggen en naar zijn eigenaar Casper Lodewijk Van Uytrecht te gaan om voor ieders vrijheid te pleiten. Dit was het begin van de grootste slavenopstand in de geschiedenis van de Nederlandse Antillen. Onder Tula’s leiding trokken rond de tweeduizend slaafgemaakten op naar de gouverneur in Willemstad.

 

Uit de overgeleverde bronnen over Tula blijkt dat hij goed geïnformeerd was, meerdere talen sprak en bedreven was in de retorica. Zo gebruikte hij argumenten uit de christelijke leer en de politiek en verwees hij naar de veranderende wetten van zijn tijd. Dit maakte hem een gerespecteerd leider. Toen tijdens de confrontatie met het koloniale leger de gewapende strijd nodig bleek om zijn doel te bereiken, ging hij dit niet uit de weg, maar het ging hem niet om macht, rijkdom of geweld. Zijn voornaamste punten waren de vrijheid van de slaafgemaakten en gelijkheid van mensen in het algemeen, waarvoor hij streed tot aan zijn dood.

 

Als leider van deze opstand was Tula hiermee een van de belangrijkste vrijheidsstrijders van de Nederlandse Antillen en in 2010 is hij uitgeroepen tot nationale held van Curaçao. Ieder jaar wordt op 17 augustus de opstand die onder zijn leiding gevoerd werd, herdacht op de Dia di lucha pa libertat: de dag van de vrijheidsstrijd, ook wel de Tulaherdenking genoemd.

 

 



Reacties zijn gesloten .