Do 2 apr.: Studiedag Joods Erfgoed VERPLAATST

Op donderdag 2 april 2020 organiseert Erfgoedhuis Zuid-Holland in samenwerking met het Platform Religieus Erfgoed Zuid-Holland een verkennende bijeenkomst over het Joods cultureel erfgoed in Zuid-Holland in Verhalenhuis Belvédère.

Onlangs werd tijdens een verbouwing van een pand aan de Noordmolenstraat in Rotterdam de geveltekst uw adres is het wonder ontdekt. Het opschrift stamt uit de tijd dat Israël Levie de Winter op deze plek een stoffenwinkel dreef. Behalve de veelal beschermde (voormalige) synagogen en Joodse begraafplaatsen, zijn er tal van objecten – roerend en onroerend – die getuigen van de Joodse gemeenschappen in Zuid-Holland. Het Joods erfgoed in Den Haag en Rotterdam is via websites digitaal ontsloten. De dijksynagoge in Sliedrecht heeft een museale nevenfunctie en er zijn enkele educatieve projecten over het Joodse erfgoed. Maar niet alle objecten en de daarmee verbonden verhalen zijn in kaart gebracht. Een inventarisatie en ontsluiting lijkt noodzakelijk.

Graag gaat Erfgoedhuis Zuid-Holland met publiek in gesprek over wat we moeten verstaan onder Joods cultureel erfgoed, hoe reeds genomen initiatieven elkaar kunnen versterken en welke aspecten er missen om de historie van de Joodse gemeenschappen in Zuid-Holland bij een breder publiek bekend te maken.

Wanneer: donderdag 2 april 2020
Tijd: 14.00 – 18.00 uur
Deelname: gratis, let op: aanmelden is noodzakelijk via deze link

Programma
14:00: Inloop met koffie/thee
14:30: Welkom en inleiding Marielle Hendriks, directeur Erfgoedhuis Zuid-Holland
14:35: Lezing Sprekend verleden: sporen van vier eeuwen Zuid-Hollands Joods leven in de 21e eeuw door dr. Bart Wallet, Vrije Universiteit Amsterdam & Universiteit van Amsterdam met aansluitend een paneldiscussie
15:30: Pauze
15:45: Drie presentaties met aansluitend telkens een panelgeprek en vragen uit het publiek. Verzorgd door Rob Snijders over www.joodserfgoedrotterdam.nl, Migiza Victoriashoop en Margreet Lenstra over het educatief programma rond het pinkas (protocollenboek) van de Joodse gemeente Edam. En Ronald Kitsz over de Dijksynagoge in Sliedrecht
17:15: Conclusies
17:30: Napraten

Lees hier op Rijnmond meer over de ontdekking van de geveltekst ‘Uw adres is Het Wonder.’Reacties zijn gesloten .