Za 4 dec.: Jewish Jazz lunch/brunch

Let op: dit programma is verplaatst van do 2 december naar za 4 december, met aangepaste tijden in twee shifts, een ‘s morgens en een ’s middags.

 

Zaterdag 4 december presenteren we de Jewish Jazz lunch/brunch in de Volkskeuken van Verhalenhuis Belvédère, een live concert met een verhaal gecombineerd met een maaltijd van gastkok Marit Shalem.

 

Van Oost-Europese klezmer tot verboden samenwerkingen in clubs in Harlem, New York in de jaren ’30 en van Hollywood musicals tot Noord-Afrikaanse invloeden van de Israëlische Mizrahi Joden van vandaag: de evolutie van jazz is altijd sterk beïnvloed door Joden en hun muzikale erfgoed. Dit is echter geen alom bekende muziekgeschiedenis.

 

Niet veel mensen zijn op de hoogte van de turbulente geschiedenis van een nummer als ‘Bei Mir Bistu Schejn’, wereldwijd bekend geworden in de versie van Sammy Cahn gezongen door de Andrew Sisters (‘Bei Mir Bist Du Schön’ 1937), maar oorspronkelijk afkomstig uit een Jiddische musical uit 1932. Toen de Duitsers daarachter kwamen werd het nummer direct verboden. Maar er is ook een versie van de zwarte jazz zanger Slim Gaillard, die allerlei gerechten gebruikte in zijn muziek, van Soul Food tot Italiaanse en Jiddische gerechten zoals spaghetti, pork stew, potato pie en fried lamb. Een ware melting pot dus.

 

En wie wist dat ‘I’m Dreaming of a White Christmas, ‘Somewhere over the Rainbow’ en ‘Funny Valentine’ geschreven zijn door Joodse componisten? Zo zijn er nog veel meer voorbeelden die in dit concert op speelse wijze worden gedeeld met het publiek.

 

Jewish Jazz volgt het spoor van deze ontwikkelingen aan de hand van verhalen, biografieën, anekdoten en uiteraard via fantastisch muziek, geschreven door George Gershwin, Benny Goodman, Stan Getz, Artie Shaw, Dave Brubeck en vele anderen. Cast:

Mirjam van Dam – Tekst en Zang
Ed Boekee – Piano
Niels Tausk – Contrabas
Roberto Vittorio Haliffi – Drums
Peter Peuker – Saxofoon

Kijk hier de Trailer

 

 

Jewish Jazz Lunch/brunch in Belvédères Volkskeuken

Wanneer: za 4 december 2021

Tijd programma ’s morgens: 11.30 uur, inloop 11.00 uur. Einde 13.30 uur.

Tijd programma ’s middags:   14.30 uur, inloop 14.00 uur. Einde 16.30 uur.

Kosten: 15 euro p.p. inclusief maaltijd uit de Volkskeuken van gastkok Marit Shalem

Reserveren noodzakelijk via deze link.

 Reacties zijn gesloten .