Do 25 nov.: Joods erfgoed, leven in de Mediene

 

Op donderdag 25 november 2021 organiseert Erfgoedhuis Zuid-Holland in samenwerking met het Platform Religieus Erfgoed Zuid-Holland een verkennende bijeenkomst over het Joods cultureel erfgoed in Zuid-Holland in het Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam.

 

LET OP: Dit programma wordt via een groot scherm in het Verhalenhuis online aangeboden; ter plekke is een Joodse lunch of brunch van onze gastkok Marit Shalem mogelijk.

 

In 2020 werd tijdens een verbouwing van een pand aan de Noordmolenstraat 78 in Rotterdam de geveltekst ‘Uw adres is Het Wonder’ ontdekt. Het opschrift stamt uit de tijd dat Israël Levie de Winter op deze plek een stoffenwinkel dreef. Hij werd samen met zijn vrouw en dochtertje in 1942 opgepakt door de Sicherheitspolizei en op 30 september 1942 vermoord in Auschwitz. De historische tekst werd op het nippertje gered. (Kijk/lees meer hierover via deze link naar Roterodamum.)

 

foto’s Stadsarchief Rotterdam, Tim van der Post, 2020

 

Behalve de veelal beschermde (voormalige) synagogen en Joodse begraafplaatsen, zijn er tal van objecten – roerend en onroerend – die getuigen van de Joodse gemeenschappen in Zuid-Holland. Er zijn al verschillende initiatieven die aandacht besteden aan dit erfgoed. Zo is Joods erfgoed in Den Haag en Rotterdam digitaal ontsloten, heeft de dijksynagoge in Sliedrecht een museale nevenfunctie en bestaan er educatieve projecten over het Joodse erfgoed. Maar lang niet alle objecten en de daarmee verbonden verhalen zijn in kaart gebracht. Zij verdienen het om te worden geïnventariseerd en om voor een breder publiek ontsloten te worden.

 

Graag gaat Erfgoedhuis Zuid-Holland het gesprek aan over wat exact moet worden verstaan onder Joods cultureel erfgoed, hoe reeds genomen initiatieven elkaar kunnen versterken en welke aspecten er nog missen om de historie van de Joodse gemeenschappen in Zuid-Holland bij een breder publiek bekend te maken.

 

Wanneer:
donderdag 25 november 2021

 

Tijd:
lunch tussen 12 en 15 uur mogelijk, start programma: 14.45 uur.

 

Programma:

14:45 – Welkom en inleiding door de dagvoorzitter Marielle Hendriks, directeur-bestuurder Erfgoedhuis Zuid-Holland

14:50 – Lezing Sprekend verleden: sporen van vier eeuwen Zuid-Hollands Joods leven in de 21e eeuw door prof. dr. Bart Wallet, Universiteit van Amsterdam. Met aansluitend een paneldiscussie, bestaande uit:

Irene Faber (Joods Cultureel Kwartier)
Anique de Kruijf (Museum Catharijneconvent)
Bart Wallet (Universiteit van Amsterdam)
Leonard de Wit (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

15:45 – Drie presentaties van verschillende initiatieven met aansluitend telkens een panelgesprek en vragen uit het publiek.

De presentaties worden verzorgd door:
Rob Snijders over www.joodserfgoedrotterdam.nl
Migiza Victoriashoop en Margreet Lenstra over het educatief programma rond het pinkas (protocollenboek) van de Joodse gemeente Edam
Ronald Kitsz over de Dijksynagoge in Sliedrecht

17:15 – Conclusies en sluiting

 

Deze bijeenkomst is vooral bedoeld voor leden van de Joodse gemeenschappen in Zuid-Holland, medewerkers van musea met Joodse voorwerpen in hun collectie, medewerkers van archieven, leden van historische verenigingen in Zuid-Holland, ambtenaren cultureel erfgoed en overige geïnteresseerden in het Joods cultureel erfgoed (professioneel of anderszins).

 

Aanmelden:
Deelname aan de bijeenkomst is kosteloos. Aanmelden is verplicht en kan via het formulier op de website van Erfgoedhuis Zuid-Holland. Klik hier.

 

 

Erfgoedhuis Zuid-Holland
Erfgoedhuis Zuid-Holland ondersteunt erfgoedinstellingen, gemeenten, vrijwilligers, scholen en burgers die zich inzetten voor het behouden, benutten en beleven van erfgoed.Reacties zijn gesloten .