Do 30 mrt.: Nowroez lentefestival in de Volkskeuken

 

Op donderdag 30 maart vieren we in de Volkskeuken van Verhalenhuis Belvédère het oeroude lentefeest Nowroez, een van de oudste en belangrijkste nieuwjaarsvieringen in Iran, Afghanistan en tal van andere Centraal-Aziatische landen.

 

 

Deze avond is er een concert van Unique Bridge, dat wordt opgedragen aan de vrouwen die vechten voor hun rechten en hun vrijheid. Ondanks de pijnlijke gebeurtenissen in twee belangrijke Nowruz-landen – in Iran worden de vrouwen verplicht om een hoofddoek te dragen, en in Afghanistan mogen ze zelfs niet meer naar school gaan -, wordt er toch nieuwjaar gevierd om zo een klein lichtpuntje in de duisternis te creëren. Elkaar steunen, solidariteit en verbondenheid zijn immers kernwaarden van het feest.
Er is een Haft Sin tafel met zeven typische Perzische ingrediënten ter gelegenheid van Nowruz. Voor alle gasten is er een Perzische dinermaaltijd van de hand van gastkok Somayeh Zamani uit de Volkskeuken.
Line up artiesten/sprekers/kunstenaars:
Arash Aria (tar, setar en composities), Kambiz Afshar (gitaar), Reza Sardari (santoor), Ed Coen (fotograaf),  Wim Velema (econoom), Masoud Hamidifar, Jamila Talla (oprichter stichting Voice of Afghan), Jinda Moradi (politiek journalist, queer feminist en fotograaf), Parisa Akbarzadeh Poladi (kunst).
Nowruz staat symbool voor het overwinnen van donkere dagen en moeilijke tijden. Nowruz kondigt de lente aan, het woord betekent “nieuwe dag” ofwel terugkeer van het licht. Tijdens Nowruz zijn alle mensen gelijk, ongeacht hun ras, religie of geslacht.

 

Wat:
Nowruz Lentefestival 2023 in de Volkskeuken
Wanneer:
Maandag 30 maart, 18:00 – 22.00 uur.
Entree:
€ 17,50 inclusief maaltijd, welkomstdrankje en programma. Reserveren is noodzakelijk en kan via deze link.


Reacties zijn gesloten .