Do 30 & vr 31 mei: ICORN At Home, Everywhere – lezingen & debat op ss Rotterdam

 

 


 
Meer dan 300 gevluchte schrijvers, dichters, muzikanten, kunstenaars en mensenrechtenactivisten, experts, burgemeesters uit 60 landen ontmoeten elkaar van 29 tot en met 31 mei op het stoomschip Rotterdam, op Katendrecht. Onder de titel At Home, Everywhere verkennen zij wat het betekent om je thuis te voelen in de wereld van vandaag en wat het betekent om van je thuis beroofd te worden.
 
Er zijn workshops, lezingen, debatten, trainingen en paneldiscussies in de driedaagse conferentie georganiseerd door ICORN en PEN International. De Vluchtstedenconferentie is echter alleen vóór de internationale leden van het netwerk, maar let op: binnen het gehele programma zijn ook vier lezingen c.q. debatten waar Rotterdams publiek van harte voor is uitgenodigd.

 

DONDERDAG 30 MEI – LOCATIE: STOOMSCHIP ROTTERDAM
 
14.00 – 15.30 uur
ICORN LEZING/DEBAT #1
Ballingschap in de (stedelijke) literatuur
De moderne literatuur wordt sinds het begin van de 20ste eeuw gekenmerkt door schrijvers in ballingschap. Van James Joyce tot Herta Müller, van Jean Rhys tot Salman Rushdie. Op welke wijze beïnvloeden zij de lokale literatuur? En hoe kunnen wij hen betrekken in de letteren & het erfgoed van hun nieuwe stad en land?
Voertaal Engels. Toegang € 5, reserveren noodzakelijk via deze link.
 
16.00 – 17.30 uur
ICORN LEZING/DEBAT #2
De rol van de schrijver bij het bestrijden van vreemdelingenhaat
Steeds meer politieke partijen en overheden in Europa discrimineren publiekelijk en verspreiden haat. Het Schrijvers voor Vrede-comité van PEN International waarschuwde al eerder, nu is het een wereldwijd probleem. Een panel van experts zal ingaan op hoe schrijvers dit kunnen helpen bestrijden door de vrijheid van meningsuiting. In te zetten
Voertaal Engels. Toegang € 5, reserveren noodzakelijk via deze link.
 
18.00 uur
ICORN LEZING/KEYNOTE #3 SS ROTTERDAM
Auteur Yiyun Li: ‘De kunst van huis en haard verlaten & een nieuw thuisland vinden’.
De Chinese schrijfster Yiyun Li (1972) groeide op in Peking, China en geldt nu als een succesvolle jonge Amerikaanse auteur. Haar korte verhalen en romans hebben verschillende prijzen en onderscheidingen gewonnen.
‘Verschoppelingen’ was haar romandebuut en bestseller, waarin ze een losjes op ware feiten gebaseerde executie van een jonge contra-revolutionaire vrouw centraal stelde. Yiyun geeft aan dat wat ze schrijft haar in China in direct gevaar zou brengen. Ze is momenteel ook redacteur van het in Brooklyn gevestigde literaire tijdschrift A Public Space.
Voertaal Engels. Toegang € 5, reserveren noodzakelijk via deze link.

 

VRIJDAG 31 MEI – LOCATIE STOOMSCHIP ROTTERDAM
 
11.00 – 12.30 uur
ICORN LEZING/DEBAT #4
Steden & Inclusiviteit
Wat kunnen steden doen om de inclusiviteit van vluchtelingen en migranten in Europa te bevorderen? Stadsontwikkelaars van Amsterdam, Helsinki, Berlijn en Athene debatteren met elkaar én met het publiek.
Voertaal Engels. Toegang € 5, reserveren noodzakelijk via deze link.

 

 
Met veel dank aan onze partners:
ICORN, PEN, VluchtelingenWerk, Gemeente Rotterdam, Gemeente Amsterdam, Nederlands Letterenfonds, Rotterdam Partners, ROS Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt, Theater Rotterdam, ss Rotterdam, Hoezo! en alle andere betrokkenen.Reacties zijn gesloten .