Do 31 mrt.: herdenking vergeten bombardement in BO\TU

 

Uitnodiging finissage FOTO EXPO BO\TU
aandacht voor oorlog van toen en nu

 

donderdag 31 maart / 17u – 21u /
Gebouw Diepeveen, Pelgrimstraat 6b, Rotterdam-West

 

  

 

De foto expositie BO\TU van stichting MadeBy, met foto’s over het verleden, heden en toekomst van Bospolder-Tussendijken, kent op donderdag 31 maart een bijzondere finissage in gebouw Diepeveen. Op die dag is het 79 jaar geleden dat in deze wijk 400 mensen omkwamen en 16.500 mensen dakloos raakten tijdens het zo later genoemde Vergeten Bombardement van 1943.  Hoewel Bospolder-Tussendijken al lang weer is opgebouwd, blijven de beelden van verwoesting en puin levend en helaas ook actueel, zien we nu dagelijks vanuit Oekraïne, al jaren vanuit Syrië en vanuit tal van andere plekken in de wereld die het trieste toneel vormen van oorlog en strijd.

 

Oorlog toen en nu
Tijdens de finissage van FOTO EXPO BO\TU is er aandacht voor de oorlog van toen én nu. Curator stichting MadeBy in samenwerking met Verhalenhuis Belvédère nodigen iedereen uit om donderdag 31 maart 2022 gebouw Diepeveen te bezoeken om verhalen te luisteren van ooggetuigen en nabestaanden van het Vergeten Bombardement van 1943, dat eerder die dag officieel herdacht wordt in het nabijgelegen Park 1943. Daarnaast is er poëzie, muziek en worden er Syrische hapjes geserveerd, gemaakt door Belvédère’s gastkok Anahid Darwish.

 

De FOTO EXPO BO\TU is gemaakt met foto’s afkomstig van bewoners, ondernemers, het Stadsarchief Rotterdam en werk van fotografen Florian Braakman, Frans Hanswijk, Carel van Hees, Jannes Linders, Tilly Meijer en Jan van der Ploeg. De luistercompilatie Het Vergeten Bombardement van 1943 is eerder gemaakt in samenwerking met de werkgroep Herdenking Vergeten Bombardement, Jan Polet, Lennart van Oudheusden en Jac. Baart en bevat de verhalen van zestien Rotterdammers.

 

Wanneer: donderdag 31 maart / 17u – 21u
Toegang finissage expo gratis, reserveren niet nodig
Locatie en adres: gebouw Diepeveen, Pelgrimstraat 6b, Rotterdam-West

 

Donaties mogelijk
Mochten bezoekers een donatie willen doen, dan is dat bestemd voor Oekraïense families en vrienden van gastkok Uliana Bun, fotograaf Karine Versluis en visual artist Christian van der Kooy. Zij deelden eerder hun verhalen en vertelden over hun speciale band met Oekraïne tijdens Belvédère’s livestream en donatie-actie ‘Cook for Ukrain’. Hier is de livestream terug te zien: https://www.youtube.com/watch?v=jntGvVHJFnc

 

MadeBy-oprichter en mede-curator Houssein Bouziane wil zich daarnaast inzetten voor de gebombardeerde kunstacademie in de Oekraïense havenstad Marioepol. Hij is in gesprek met de Willem de Kooning Academie en hoopt dat ze samen iets kunnen betekenen voor de getroffen kunstacademiestudenten. “Hopelijk kunnen we in Rotterdam een veilige plek bieden voor enkele studenten als artists(to be)-in-residence.
Officiële herdenking Vergeten Bombardement

Op 31 maart in de middag vanaf 13 uur is het officiële programma in het Park 1943, met een welkom van de voorzitter van de Parkraad, met muziek, een gedicht en een toespraak van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Na afloop is er gelegenheid om, met stadsgids Ferrie Weeda, een wandeling langs de brandgrens te maken. Iedereen is van harte welkom om samen te herdenken. Ook kan de herdenking via YouTube gevolgd worden:

https://youtu.be/SXjoAZy_hAs

 Reacties zijn gesloten .