Do 4 mei: Herdenking Rotterdam Linker Maasoever De Vallende Ruiter

 

Jaarlijks herdenken we op 4 mei alle mensen die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Om 8 uur ’s avonds is iedereen 2 minuten stil. Uit respect voor de offers die zijn gebracht. Offers voor onze vrijheid.

 

Herdenken doen we samen en dat kan op verschillende plekken in de stad. De burgemeester legt namens het gemeentebestuur kransen op een aantal van deze plekken. De centrale herdenking, met om 20.00 uur 2 minuten stilte, is op het Stadhuisplein Eerder op de dag, om 16.00 uur is er in de Stadhuistuin de herdenking Joodse stadsgenoten. Op Rotterdam-Zuid zijn verschillende herdenkingen, de grootste is om 19.30 uur bij De Vallende Ruiter aan de Pleinweg. Hier zal de loco-burgemeester ook een krans leggen.

 

 

De Vallende Ruiter / Pleinweg

Op deze plek werden 20 mensen op 12 maart 1945 nog geen twee maanden voor de bevrijding geëxecuteerd. Dokter Lamberts had een praktijk aan de Pleinweg op slechts enkele tientallen meters afstand en heeft de dood van de twintig mensen geconstateerd. Twee maanden later hield hij samen met anderen een collecte voor een sober monument. Het werd een houten kruis in twee bloemperken geworden, dat op 29 juni 1945 werd onthuld. Begin van de jaren 50 is het verplaatst, omdat er bebouwing omheen kwam. Sinds 1988 staat De Vallende Ruiter op deze plek. Op een witte muur achter het beeld van kunstenaar Marino Marini staan twee witte achterwanden met de tekst: ‘VOOR DE ONGENOEMDEN DIE VIELEN VOOR DE VRIJHEID ONSTERFELIJK DOOR HET OFFER VAN HUN LEVEN’. Daarmee omvat het beeld veel meer dan die 20 mannen.

 

Op 4 mei 2023

Iedereen is van harte uitgenodigd de herdenkingen in de stad bij te wonen, die zijn onder meer bij:

09.30 uur Nationaal Koopvaardijmonument De Boeg

13.30 uur Algemene Begraafplaats Crooswijk

16.00 uur Stadhuistuin Herdenking Joodse stadsgenoten

18.15 uur Laurenskerk inclusief stille tocht naar Stadhuisplein

19.30 uur Zuidplein/hoek Mijnsherenlaan/Pleinweg, monument De Vallende Ruiter

19.30 uur Katendrecht, Kantine Walhalla door Kaapse Kringen

19.40 uur Stadhuisplein

 Reacties zijn gesloten .