Do 5 juli: Uitverkocht Era uma vez…Cabo Verde, verhalen, muziek & eten

 

Op donderdag 5 juli viert Kaapverdië jaarlijks met een nationale feestdag haar onafhankelijkheid van Portugal sinds 1975. In Rotterdam is er het evenement Era uma vez…Cabo Verde. Het verhaal van een kolonie en haar diaspora. Een programma met sprekers, muziekoptredens, spoken word en een authentieke Kaapverdische maaltijd in Verhalenhuis Belvédère.

Cabo Verde is een land van vele verhalen die onder andere via muziek en het gesproken woord overgebracht worden. We nodigen iedereen uit voor een avond vol historie en inspiratie. De voertaal is Nederlands.

Line-up:
-lezing door Cátia Antunes (prof. Economische en Sociale Geschiedenis Universiteit Leiden): Tussen Afrika en Europa: een geschiedenis van contact, cross-culturele relaties en mis(ver)standen 15e – 21ste eeuw
-lezing door António da Graca (Phd Sociologie, o.a. Universiteit Tilburg, International Organisation Migration OIM): Kaapverdië, van Portugese kolonie tot Global Nation: de tweede generatie als een hulpbron voor haar ontwikkeling
– de lezingen worden afgewisseld met twee songs / muzikale optredens van Melissa Fortes en Sonia Andrade
– een voordracht uit de theatervoorstelling ‘Helden’ door Adison dos Reis
– vooraf en na afloop muziek door DJ Linda

Wanneer: donderdag 5 juli
Tijd: 18 – 22 uur
Kosten: 7,50 p.p. inclusief Kaapverdiaanse maaltijd en programma (exclusief drankjes)

Tickets verkrijgbaar via de volgende link: ticket

Bij vragen of hulp 010 720 0997 of mail naar:
help@verhalenhuisbelvedere.nl

bron historische foto’s: www.casacomum.org

Meer info over de sprekers:

António da Graça
António da Graça is geboren op het eiland São Nicolau, Kaapverdië. Op jonge leeftijd vertrok hij van het eiland op zoek naar een beter bestaan. Na enkele jaren als zeeman gewerkt te hebben streek hij neer in Rotterdam, wat zijn thuishaven werd. António was leergierig en zijn interesse in diverse vraagstukken rondom welzijn, participatie en integratie deed hem besluiten om de studie Cultureel en Maatschappelijke Vorming aan de Hogeschool R’dam en Omstreken te volgen. Na zijn diplomering heeft António diverse functies op het domein van welzijn vervuld, zoals consulent, coördinator, opbouwwerker en adviseur samenlevingsopbouw. Gestimuleerd door positieve feedback van de omgeving besloot Antonio vervolgens zijn Master of Sciences in Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam te behalen en te promoveren aan de Universiteit van Tilburg waarbij hij zijn diploma behaalde als doctor (Ph.D.) in de Sociologie. António heeft zich de laatste jaren beziggehouden met onderzoek en zijn interesses op dit terrein hebben vooral betrekking op de diaspora over het algemeen en de tweede generatie Kaapverdianen bij de ontwikkeling van Kaapverdië in het bijzonder.

Cátia Antunes
Cátia Antunes is hoogleraar History of Global Economic Networks: Merchants, Entrepreneurs and Empires aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden. Zij heeft aan de Faculdade de Ciências Sociais e Humanas (Universidade Nova de Lisboa) in Lissabon geschiedenis van het Portugese wereldrijk gestudeerd. Zij heeft haar studies voortgezet aan The Center for Urban History (University of Leicester) in Engeland en aan de Universiteit van Leiden waar zij in 2004 is gepromoveerd. In 2007-2008 heeft zij onderzoek gedaan naar cross-culturele verhoudingen in de vroegmoderne tijd aan de Yale University. Haar onderzoek is gesteund door het Fulbright Programma, het Nederlandse NWO en het European Research Council. Verder doet zij onderzoek in thema’s van Global History, vergelijkende geschiedenis van wereldrijken, vroegmoderne maritieme geschiedenis en transnationaal en transcultureel ondernemerschap tussen 1500-1914. Tenslotte is zij bijzonder geïnteresseerd in economische en sociale ontwikkelingen in de context van cross-culturele relaties.Reacties zijn gesloten .