Do 8 juni: nieuwe (luister)expo Jana Beranova ‘Ik wens je een thuis’
De 91-jarige Rotterdamse dichteres Jana Beranová (1932) ontvluchtte als 16-jarig meisje het communistische Tsjechoslowakije. Ze studeerde economie, maakte naam als vertaalster van onder andere Milan Kundera (De ondraaglijke lichtheid van het bestaan) en was in 2009-2010 stadsdichter van Rotterdam. Bekend is haar tekst die ze maakte voor Amnesty International: ‘Als niemand luistert naar niemand vallen er doden in plaats van woorden.’
Jana woont in een authentiek en gezellig bovenhuis in Rotterdam-Noord, haar ‘veilige nest,’ zoals ze het zelf noemt, van waaruit ze haar eigen wereld schept met woorden. Jana heeft besloten haar huis na te laten aan Verhalenhuis Belvédère om te programmeren als een vluchtschrijver-residentie en huismuseum.
Een sterke vrouw en rolmodel die tegelijkertijd kampte met heimwee en ontworteling zoals blijkt in de onlangs verschenen podcast en documentaire van Laura Stek. Speciaal in Poetry International Festival 2023 is in het Verhalenhuis de luisterexpositie ‘Ik wens je een thuis’ met poëzie en foto’s van Jana én de podcast met het levensverhaal van Jana Beranova.
Bij de opening van de tentoonstelling is ook speciaal de documentaire Vluchtval van Laura Stek te zien waarin Jana’s verhaal in Rotterdam is vervlochten met het verhaal van freerunner Abdallah in Parijs.
We nodigen je van harte uit te komen kijken.
Opening- & Poetry welkomstprogramma ‘Ik wens je een thuis’ donderdag 8 juni 2023
Tijd: 18.00 – 21.00 uur
Deelname: € 12,50 p.p. inclusief maaltijd, film, expo en welkomstdrankje.
Reserveren noodzakelijk via deze link.
Vluchtval is een documentaire over ontworteling en wat er gebeurt met lichaam en geest als de grond onder je voeten wegvalt. Vluchtval spiegelt de verhalen van dichteres Jana Beranová en freerunner Abdallah Marega. Jana bouwde na haar vlucht in Rotterdam een nieuw thuis met woorden, terwijl haar moeder niet kon aarden in Nederland. Gedreven door een alles verzengende heimwee sprong ze op een dag van zes hoog naar beneden. “Dat is de grootste tragiek in mijn leven. Veel van mijn gedichten gaan over haar.” Abdallah groeide op in Parijs in een Malinees gezin. Toen hij vijf jaar was besloten zijn ouders hem tegen zijn zin naar familie in Mali te sturen. Na zes jaar kwam hij terug naar Frankrijk. Daar kon hij inmiddels niet meer aarden. Parkour gaf hem weer controle op zijn omgeving. “Parkour is een vluchttechniek uit de Eerste Wereldoorlog: jezelf uit een benarde situatie redden, met alleen je lichaam als instrument.” Vluchtval vervlecht de levensverhalen van twintiger Abdallah en negentiger Jana door middel van poëzie en parkour. De film laat zien wat de uiterste consequentie van ontworteling kan zijn, maar ook hoe je zelf de regie kan nemen en door vallen en opstaan weer met beide benen op de grond kan landen.