Do 9 feb.: Kyiv DC op de Kaap met Oekraïens diner uit de Volkskeuken

 

Het was eind 2017 toen Rob de Vos en Arie van der Ent een tweewekelijks ontmoetingsprogramma organiseerden, getiteld Kyiv DC. Het was de plek en de tijd om elkaar op wisselende locaties in het hoofdstad van Oekraïne te ontmoeten: leden van de ‘Dutch Community’ aldaar, aangevuld met hun partners, vrienden en bekenden. Er kwam een eind aan door verhuizing, pandemie, en natuurlijk, last but not least – de oorlog…

 

 

 

Kyiv DC op de Kaap

Het idee voor fundraising dinners voor kinderen in Oekraïne (via stichting Breath Care for Kids) kwam van Rob de Vos en hij vroeg Arie van der Ent als veilingmeester. Laatstgenoemde dacht: wat kun je beter veilen dan kunst? Kortom kunstenaar en Kaapse postbode Theo Huijgens gepolst… En die heeft natuurlijk alles behalve stilgezeten en daarom komt er nu een grote tentoonstelling op de locatie Wilhelminakade 701, naast Hotel New York, in het kader van Art Rotterdam 2023. Met werk van meer dan 300 kunstenaars.

 

Begin april wordt de kunst tijdens één of twee veilingdiners verkocht – met 75% van de prijs van elk object voor Oekraïne, 25% voor de kunstenaar… En nu op donderdag 9 februari 2023 treffen we elkaar – leden van de Kyiv DC die nu in Nederland verblijven, vrienden, dichters, muzikanten en bekende en onbekende gasten… voor een onvergetelijke avond in Verhalenhuis Belvédère. De naam zegt het al – verhalen… over voor de oorlog, in de oorlog, na de oorlog. Gasten van ver kunnen natuurlijk als eersten hun verhaal doen. Natuurlijk is er een authentieke en heerlijke maaltijd uit de Volkskeuken.

 

 

 

De line-up met optredens en deelnemers op 9 februari:

 

Rob de Vos & Leyla Hanim | André Fonteyn | Eric Siegenhorn & Jan-Toine van ’t Hooft | Lara Maiboroda | Harry van den Bouwhuijsen | Joz Knoop | Vita Khaidurova | Marina Snoek | John Stienen | Jacqueline de Jong & Aad Speksnijder ((stichting Hermanivka) | Nico de Borst | Bob Deen en met muziek van Katja Didychenko (cello) en Nadia Askarova (piano).

 

 

 

Arie van der Ent was op diezelfde Kaap betrokken Literair Café Tsjechov & Co., waar hij een paar jaar lang de talkshow Reading Heads deed. Al was Tsjechov dan een halve Oekraïner, geboren in een stad die toen eerder Oekraïens was dan Russisch, Taganrog, voor de gelegenheid noemt hij deze talkshow, waarin hij als interviewer optreedt: Sjevtsj & Ko., met een knipoog naar de nationale dichter van Oekraïne (1814-1841), die tien jaar lang Siberië kreeg voor zijn poëzie.

 

Sinds 2016 woont Van der Ent, schrijver en vertaler, in Oekraïne. De liefde bond hem aan dit land. Misschien was hij er zonder de liefde ook wel terecht gekomen. Want hij wilde weg uit Nederland, waar hij het leven wel erg aangeharkt vond. Na zes jaar voelt hij zich inmiddels echt thuis in Oekraïne. Hij beschouwt het als zijn tweede vaderland. ‘Al voor de oorlog identificeerde ik mijzelf met dit land. Dat is door de inval alleen maar sterker geworden.’

 

 

 

Wanneer: donderdag 9 februari 2023

 

Tijd: 17 – 22 uur. Inloop 17 uur, aanvang programma en maaltijd 18 uur.

 

Kosten deelname: € 17,50 inclusief programma, maaltijd en welkomstdrankje. Reserveren is noodzakelijk en kan via deze link.

 

Locatie: Rechthuislaan 1, 3072 LB Rotterdam

 

 

 Reacties zijn gesloten .