Exposities

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Nu te zien:

 

FC BELVÉDÈRE                                              luisterexpositie STRUIKELSTENENVERHALEN

voetbalkunst & verhalen                     Stadhoudersweg 149a : ‘Jouw mama kan mooi zingen’

Dolf Henkes e.a.                                        van Michel van Rhijn

1 mrt t/m 21 juni 2024

 

 

 

KIJK IN HET ARCHIEF VOOR DE EXPOSITIES DIE GEWEEST ZIJN

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

 

 

OVER TENTOONSTELLINGEN MAKEN

Verhalenhuis Belvédère maakt (participatieve) exposities – in huis, op locatie, bij anderen – waarin de verhalen uit de hedendaagse stad in combinatie met fotografie, audio, erfgoed en/of beeldende kunst worden verteld en verbeeld. We werken altijd vanuit/met Rotterdammers en met culturele organisaties voor bruiklenen en/of verdieping. De tentoonstellingen zijn van museale kwaliteit en vormen tegelijkertijd ‘werkexposities’: een middel om de verbinding met (nieuwe) gemeenschappen te ontwikkelen en het vertellen van verhalen te bevorderen. Daarom ontwerpen we ook vernieuwende tentoonstellingsvormen

 

 

 

Expositiefeuilletons

Een van die vormen is het expositiefeuilleton; een tentoonstellingenserie rondom een onderwerp, kunstenaar of locatie. Zo zijn we momenteel bezig met de dertiende aflevering in het expositiefeuilleton rondom Dolf Henkes. Telkens starten we vanuit nieuwe, actuele verhalen van bewoners en combineren deze met bruiklenen uit de rijkscollectie van de kunstenaar Dolf Henkes in bezit bij de RCE Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De inhoud van de tentoonstellingen wordt derhalve niet ver van te voren vastgelegd. Telkens komen er nieuwe mensen, nieuwe gemeenschappen en nieuwe verhalen – met werk uit de RCE-collectie in het voetlicht. Het is een heus feuilleton: de exposities vormen afleveringen in een participatief verhaal. Zo werden onder meer Rotterdamse Grieken, Antilliaanse Zuiderlingen, Chinese restauranthouders, oorlogsvluchtelingen en wederopbouwkinderen van nu zichtbaar gemaakt en aan het erfgoed van Henkes verbonden. Ook de RCE Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed kijkt op een andere manier naar haar collectie en leert steeds nieuwe verhalen achter de werken uit de collectie.

 

Archief: Curaçao & Katendrecht

  

 

Belvédère als (co-)curator

Verhalenhuis Belvédère treedt op verzoek en in opdracht op als curator, co-curator, gast-curator of adviseur zoals bijvoorbeeld in/voor Wereldmuseum Rotterdam, Amsterdam Museum, Stedelijk Museum Schiedam, Red Star Line Museum Antwerpen, Museum Boijmans van Beuningen, Bibliotheek Rotterdam, stichting Loods24 en stadhuis Rotterdam.

 

 

 

 

Kunstenaarshuizen

De voormalige woning van de internationaal bekende kunstenaar Wally Elenbaas en zijn Joodse vrouw, de fotografe Esther Hartog, gelegen op de derde en vierde verdieping van het monumentale pand, maakt deel uit van Verhalenhuis Belvédère. Het echtpaar woonde hier van 1942 tot aan hun overlijden in respectievelijk 1998 (Esther) en 2008 (Wally). In de oorlog zijn Wally en Esther in de wijk Katendrecht gaan wonen. Esther, van Joodse afkomst, was daar betrekkelijk veilig. Katendrecht was min of meer verboden gebied voor Duitse soldaten en buren hielpen hen aan eten. Samen met Esther fotografeerde Wally onderwerpen die hun persoonlijk leven reflecteerden: elkaar, vrienden, reizen, stillevens en de nabije omgeving van de wijk Katendrecht. Wally geldt bovenal als een van de pioniers op het gebied van de kleurengrafiek. Zijn werk is vertegenwoordigd in internationale museumcollecties zoals Museum Boijmans van Beuningen, Gemeentemuseum Den Haag en MOMA New York. Het huis zelf bevat de sporen, de verhalen en vooral de inspiratie die het echtpaar dreef. In die geest stellen we de woning open voor publiek. Het inpandige huismuseum biedt een permanent lokaal verhaal, een werkkamer/ atelier en flexibele programmering.

 

Het Elenbaas Huismuseum staat nog voor iets anders. We worden steeds vaker benaderd om de verhalen, het werk of nalatenschappen van individuele Rotterdamse kunstenaars en sleutelfiguren zichtbaar te maken. Samen met het Chabot Museum willen we de komende jaren verkennen hoe kunstenaarsnalatenschappen, hun ateliers en/of woningen bewaard, ontsloten en verbonden kunnen worden. Orhan Pamuk’s museummanifest (2012) is hierbij een inspiratiebron: het is menselijker om ons bescheiden musea voor te stellen die de wijken en straten en de naburige woningen en winkels tot elementen van de tentoonstelling maken.

 

De eerste artist-in-residence in het Elenbaas Huismuseum is beeldend kunstenaar

Hans Abelman. In februari 2020 verplaatste hij voor een jaar zijn atelier naar de voormalige slaapkamer van Wally Elenbaas.