VRIJDAG 28 MAART: LAND VAN AANKOMST, STAD VAN (MIGRATIE)VERHALEN
.Vrijdag 28 maart – 17.30 – 22.00 uur – toegang Euro 15 p.p.
Reserveren noodzakelijk: info@belvedererotterdam.nl
Rotterdam is net als veel andere grote steden een ‘arrival city’. Een stad waar migranten arriveren om een bestaan op te bouwen. Ooit deden de Zeeuwen, Brabanders en Chinezen dat op Rotterdam Zuid. Sinds de jaren zeventig zijn het migranten groepen als Turken, Surinamers, Marokkanen en meer recent bijvoorbeeld de Oost-Europeanen. De stad trekt altijd gelukszoekers aan. Rotterdam telt vandaag de dag meer dan 170 nationaliteiten en behoort hiermee tot een van de meest veelzijdige steden van de wereld. Een stad van migratieverhalen.
Programma
17.30 uur Ontvangst met maaltijdsoep uit de Volkskeuken van een Rotterdamse gastkok. Gelegenheid om tentoonstelling ‘Shanghai Tan’ te bezoeken.
19.00 uur Welkom & het verhaal van de plek: Belvédère, Verhalenhuis Rotterdam.
19.15 uur In woord & beeld: drie Rotterdammers en hun persoonlijke migratieverhalen waaronder Nazihia Dinsi (ook gespreksleider van de avond).
Paul Scheffer vertelt kort over zijn persoonlijke motivatie om de documentaire te maken. Wat gaan we straks zien? Wat wilden de makers met de film doen?
19.45 uur Filmvertoning Land van aankomst – Paul Scheffer & René Roelofs | Nederland | 2013 | 106′ | div. talen gesproken | Nederlands ondertiteld –
21.45 uur Q & A (Questions & Answers) met Paul Scheffer
22.00 uur Afsluiting
Praktisch
Programma inclusief maaltijd & welkomstdrankje 15 euro per persoon
Let op: reserveren is noodzakelijk via : info@belvedererotterdam.nl
Vragen of meer informatie? Els Desmet: 06 – 13093490
Over de documentaire
De documentaire ‘Land van aankomst’ laat in één kijkbeleving de geschiedenis van 60 jaar migratie in Europa ervaren. Roelofs en Scheffer wilden zichtbaar maken hoe Europese landen tegelijkertijd veranderen. Zij hebben de migratiegeschiedenis chronologisch in beeld gebracht aan de hand van journaalbeelden en reportages: enkel met historisch materiaal en historische fragmenten. Dankzij deze insteek blijft de documentaire dichtbij de loop van de geschiedenis. Scheffer: “Zien dat iemand aankomt in zijn nieuwe land, is sterker dan erop terugblikken met een migrant.”
De film geeft zicht op het migratieverhaal met het inlevingsvermogen vanuit de migrant. In het eerste deel van de film staat de eerste generatie centraal: ‘de zwijgende generatie’ die niet zichtbaar wilde zijn. In het tweede deel tonen de makers de tweede generatie die de stem verheft. Tegelijkertijd is er nadrukkelijk ook aandacht voor de menselijke ervaringen van de bewoners die hun buurten zien veranderen. De makers spreken over een spiegelervaring en laten zien dat een migratiegeschiedenis over grote maatschappelijke veranderingen gaat en daarom ook tot botsing leidt. Scheffer: “Als het botst, dan betekent dit dat levens elkaar hier raken en dan ontstaat een zoektocht naar hoe we hier gaan samen leven. De film heeft uiteindelijk een hoopvolle ondertoon. De geschiedenis draait niet in een cirkeltje rond, maar laat vooruitgang zien.”
(bron: interview met Paul Scheffer op radio in bij Kunststof op 21 november 2013).
Met dank aan
Dit programma is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Gemeente Rotterdam en met steun van Rotterdam Kenniscentrum Diversiteit