Do 22 sept.: Filmavond in de Volkskeuken met Eddy Korwa, Dani Huda en Sonya Koerni

 

Donderdag 22 september 2022: Filmavond in de Volkskeuken met Eddy Korwa, Dani Huda en Sonya Koerni. 

 

 

 

 “Mijn naam is Eddy Korwa en ik ben een Papoea.” Met deze zin begint Eddy (82) het voorwoord van zijn recent uitgebrachte autobiografie. In 1964 vlucht hij als 24-jarige jongen als verstekeling aan boord van een Nederlands vrachtschip naar Rotterdam. Sinds de overdracht van Papua aan Indonesië voelt hij zich er niet meer thuis. Zijn weerstand tegen het Indonesische regime blijft niet onopgemerkt. Eddy voelt zich dan ook gedwongen zijn thuisland te verlaten, voor zijn eigen veiligheid en die van zijn familie. Vanuit Nederland blijft hij zich inzetten voor de Papoea gemeenschap.

 

Eddy Korwa vertelt deze avond over zijn boek De Verstekeling, van Sorong naar Rotterdam.

 

Filmmaker Dani Huda presenteert daarnaast de film Orpa, een coming of age film over het 16-jarig meisje Orpa dat zich afspeelt in het hedendaagse West-Papoea. 

 

De Volkskeukenmaaltijd wordt verzorgd door Sonya Koerni (hieronder rechts op de foto) en is een fusion van de Indonesische, Papoea en Franse keuken. 

 

 

 

Wanneer: donderdag 22 september 2022

 

Tijd: 18:30 – 22:00 uur 

 

Kosten: € 17,50 per persoon inclusief maaltijd / € 10,- voor studenten/jongeren t/m 18 jaar
Reserveren is noodzakelijk en kan via deze link.

 

 

Over West-Papoea

De havenstad Sorong ligt op de westpunt van het schiereiland de Vogelkop in West-Papoea, Indonesië. West-Papoea is een deel van de voormalige Nederlandse kolonie Nederlands-Nieuw-Guinea, die na het onafhankelijk worden van Indonesië in 1949 bij Nederland bleef horen. Nederland stelde onafhankelijkheid in het vooruitzicht. Onder druk van de internationale gemeenschap en een oorlog vertrokken de Nederlanders in 1962. Zeven jaar later werd het voormalige Nederlands-Nieuw-Guinea na een omstreden referendum aan Indonesië toegewezen. Het merendeel van de Papoea’s accepteert de uitkomst niet en eist onafhankelijkheid. Dat is het begin van conflicten, bloedvergieten en mensenrechtenschendingen die tot op de dag van vandaag voortduren. Het wordt wel ‘een genocide in slow motion‘ genoemd: de onafhankelijkheidsstrijd in West-Papoea, die woedt sinds 1963. Er vielen al 100.000 tot een half miljoen doden. Regelmatig zijn er nog slachtoffers en jonge Papoea’s vrezen voor het einde van het volk. Bron: NOS.nl/nieuwsuur.

 

 

Over het boek van Eddy Korwa, De Verstekeling – Van Sorong naar Rotterdam

Redactie: Marian van Stiphout
Eindredactie: Endie van Binsbergen
Advies: Bijzonderboek.nl/Willem Campschreur

Vormgeving: Ronald Boiten en Irene Mesu, Amersfoort
Productie: Boiten Boekprojecten, Amersfoort

Uitgave in eigen beheer
ISBN978 90826367 8 9
Prijs: € 21,-

 

 Reacties zijn gesloten .