Gezocht: Rotterdammers – jong, oud, nieuw -met persoonlijke verhalen voor het Razziamonument
In november 2023 wordt aan de Parkkade in Rotterdam het Razziamonument onthuld, een beeld van een vrouw en man, duidelijk gescheiden van elkaar. Op 10 en 11 november 1944 vond de razzia van Rotterdam en Schiedam plaats. In twee dagen tijd pakte de Duitse bezetter 52.000 mannen op. Zij werden gedeporteerd en tewerkgesteld als dwangarbeider, veelal in Duitsland.
Het Razziamonument, gemaakt door Anne Wenzel, toont het leed van deze mannen én van hun vrouwen, kinderen en andere familieleden die achterbleven. Het monument is een plek waar mensen kunnen stilstaan bij die ingrijpende gebeurtenis, bij de trauma’s, de angst en de grote onzekerheid over wat de toekomst brengen zou.
Nog altijd worden gezinnen noodgedwongen gescheiden, door oorlog, door conflicten, door politieke of economische situaties. Het Razziamonument is daarom niet alleen plek voor de geschiedenis van toen, maar ook van nu, van de toekomst, van alle tijden. Een ieder heeft zijn of haar eigen verhaal bij dit monument.
Op zoek naar persoonlijke verhalen
In samenwerking met Verhalenhuis Belvédère wil stichting Razziamonument die persoonlijke verhalen vastleggen. Verhalen van mannen die de razzia in Rotterdam nog hebben meegemaakt, van vrouwen die achterbleven, verhalen van hun kinderen of kleinkinderen over de doorwerking van deze gebeurtenis. Maar daarnaast ook verhalen van Rotterdammers en Schiedammers van nu, die eveneens hun partner of gezin ooit moesten achterlaten, omdat de situatie in het thuisland te gevaarlijk, te schrijnend of te uitzichtloos werd. En verhalen van gezinnen die juist eerst moesten achterblijven in grote onzekerheid, maar die later alsnog werden herenigd.
Iedereen, jong, oud, nieuw, is van harte welkom om te komen vertellen, alleen of samen; iemand meenemen mag altijd. De eerste opnames kunnen plaatsvinden op dinsdag 25 april, vrijdag 28 april en zaterdag 29 april in Verhalenhuis Belvédère.
Ieder gesprek duurt ca. 1 uur en aan de hand van de vragen die we stellen, kan werkelijk iedereen vertellen oftewel meedoen. Alle interviews worden vereeuwigd in het Stadsarchief Rotterdam. Zo blijven alle persoonlijke verhalen bewaard voor de toekomst en kunnen ze doorgegeven worden aan komende generaties.
Voor aanmelden of voor meer informatie kan een mail gestuurd worden naar: Laura@verhalenhuisbelvedere.nl of naar info@razziamonument.nl.