Hele maand april: The Kid Dynamite Story

 
In april komen 2.500 Rotterdamse leerlingen in aanraking met de verhalen van Belvédère:
 
Van jazzmuzikant Kid Dynamite, van kunstenaar Wally Elenbaas en fotografe Esther Hartog…. Zij kwamen elk op hun eigen manier de Tweede Wereldoorlog door: Wally vervalste persoonsbewijzen, Esther moest onderduiken en Kid Dynamite bleef doorspelen terwijl de nazi’s jazz verboden hadden. Theater Walhalla maakte een familievoorstelling The Kid Dynamite Story die haar première op 6 april 2018 beleeft. Verhalenhuis Belvédère presenteert daarbij een educatief programma. Na iedere schoolvoorstelling komen de leerlingen naar Verhalenhuis Belvédère om de plek in het echt te beleven. Vooraf krijgen de scholen een beeldend lespakket om hun bezoek voor te bereiden.

© foto collectie Nederlands Jazz Archief 
Heeft u vragen over het onderwijsprogramma, bel of mail naar Joran Koster van Verhalenhuis Belvédère: 010 720 0997 of joran@verhalenhuisbelvedere.nl
 
Met dank aan het Mondriaanfonds en de Erfgoedcoalitie Rotterdam www.ikin010.nl
 
 
LET OP:
 
de familievoorstelling in Theater Walhalla is op bepaalde tijden ook vrij te bezoeken, zie voor kaartverkoop/reserveren het programma van Theater Walhalla.
 
Meer over de familievoorstelling The Kid Dynamite Story (8+)

The Kid Dynamite Story is een verhaal van alle tijden en alle werelden. Een verhaal over hoe het is om te leven – of beter gezegd te overleven – in een oorlog. Over vervolgd worden vanwege je geloof, huidskleur of geaardheid. Ook in Nederland gebeurde dit, tijdens de Tweede Wereldoorlog. En vandaag de dag gebeurt het nog steeds, op verschillende plekken in de wereld.

Saxofonist Arthur Parisius, beter bekend als Kid Dynamite, speelde zijn swingende jazz tijdens de Tweede Wereldoorlog in Club Belvédère op Katendrecht. Was dat zo bijzonder? Nou en of! Jazzmuziek was namelijk verboden door de Duitsers. Bovendien was Kid Dynamite een van de eerste Surinamers in Nederland. Hij was anders. Ook daarom was het voor hem een gevaarlijke tijd. Toch speelde hij zijn muziek. En trok zich niets aan van de bezetters. Bovendien, boven in het pand woonden fotograaf Wally Elenbaas en zijn joodse vrouw Esther. Zij hebben hun heel eigen verhaal over oorlog en verzet.

In the Kid Dynamite Story nemen vijf jonge acteurs je mee naar Club Belvédère in de jaren ’40. De jazz muziek – gespeeld door een live band – schalt vrolijk door de ruimte, maar daarachter schuilen angst, boosheid en verdriet. De persoonlijke verhalen van het huis en zijn bewoners komen tot leven, er wordt gezongen, gedanst, gelachen én gehuild. Hoe moeilijk is het om te moeten onderduiken en afscheid te nemen van je vader en moeder? En je voelt wat de angst om verraden te worden met je doet. Gelukkig is er muziek en zijn er mensen om je heen die de moed hebben om zich te verzetten tegen de bezetters. Gewone, maar dappere mensen. Zoals de buren, jij en ik.

 

 

 Reacties zijn gesloten .