Het Kabinet van de Dames
Verlengd
t/m 29 juni

Het Kabinet van de Dames opent verborgen laatjes en lang vergeten deuren naar mooie, intieme en ontroerende herinneringen en verhalen van de dames van Amsterdam-Zuid. De oude foto’s, brieven, kleding en parfums nemen je mee naar een rijkdom aan herinneringen die niet vergeten mogen worden. Je wordt ondergedompeld in de tijd dat deze dames jong waren, vol verwachting van een nieuwe toekomst in donkere tijden.

 

“Gelukkig dat ik je dat allemaal heb verteld, want ik weet het al niet meer zo precies.”

_MG_7561  _MG_7422

Foto’s: Iris Vetter

 

Dames en jongeren vertellen
Het Kabinet van de Dames is een paviljoen boordevol anekdotes van zeven dames en zeven jongeren die in Amsterdam-Zuid zijn neergestreken en hun herinneringen met ons willen delen.

 

Herinneringen beleven

In het paviljoen kan je kiezen uit een menu van zo’n zeventig voorwerpen die allemaal hun eigen verhaal hebben. Met een foto, brief of kledingstuk in je hand, of door een geluidsfragment beleef je de herinnering van één van de dames. Je hoort de oude generatie én jongeren vertellen, zij hebben de herinneringen van de dames al overgenomen en vertellen de anekdotes in hun eigen woorden.

 

Het Geheugen van Zuid
Dat is wat Martina Florians belangrijk vindt; “ Een bezoek aan Het Kabinet vergeet je niet omdat de anekdotes van de dames zich genesteld hebben tussen je eigen herinneringen. Je wordt samen met de jongeren ook drager van Het Geheugen van Zuid.”

 

Martina Florians
Martina Florians wil verhalen levend houden, zichtbaar maken, ervaringen delen zodat de geschiedenis van alle kanten bekeken en genuanceerd kan worden. Zij doet dat door ontmoetingen te organiseren waar verhalen uitgewisseld kunnen worden en een nieuwe geschiedenis ontstaat. Het is een strijd tegen vergeten en negeren. Herinneringen en ervaringen vormen een mens. Met Het Kabinet van de Dames maakt Martina nieuwe herinneringen uit andermans verhalen.

_MG_7783

Foto: Iris Vetter

 

OPENINGSTIJDEN
Elke openingsdag wordt om 16.00 uur een geheim laatje opengetrokken.

 

Het Kabinet van de Dames is van 1 mei tm 29 juni geopend van donderdag tot en met zondag tussen 13:00 – 18:00 uur in de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid.
Locatie: op de hoek van de Brahmsstraat en de Beethovenstraat.

facebook-iconkopie

Volg “HET KABINET VAN DE DAMES” ook op Facebook 

 

flyer het kabinet van de dames in juni-2

_MG_8812

We hebben zeven parfums uitgezocht waarin we een parallel hebben gevonden tussen het verhaal van het parfum en het levensverhaal van de dame. In deze houten doosjes zijn 21 verhalen gebundeld, over de zeven dames, over het ontstaan van de zeven parfums en de geuren van de parfums vertellen ook een verhaal. De eerste doosjes hebben we natuurlijk aan de zeven geïnterviewde dames gegeven!

_MG_8835

Drie van de jonge meiden die bij de geïnterviewde dames op bezoek zijn geweest, een onvergetelijke ervaring waarin ze prachtige anekdotes hebben opgehaald.

_MG_8883

In Het Kabinet van de Dames kies je een verhaal uit een menu van 70 verhalen, je krijgt het verhaal te horen, te proeven, te zien, te voelen en/of te ruiken. Een bijzondere ervaring, soms luister je alleen, soms met anderen, vaak is er een ontmoeting, vaak wordt er nog een verhaal verteld.

_MG_8991

Er worden prachtige uitspraken gedaan door onze bezoekers, zoals eerder deze week: ‘Zodra je de nuances weet kan je het je niet meer veroorloven om te generaliseren.’

_MG_8999-2

en zo ziet het eruit wanneer we open zijn… en dat zijn we van donderdag tm zondag van 13-18 uur. De gehele maand mei, op de hoek van de Brahmsstraat en de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid.

 

Foto’s: Iris Vetter

 

 Reacties zijn gesloten .