JUBILEUMVIERING*: vol van inspiratie – Dorine de Vos, Red Star Line Museum, Amsterdam Museum, RCE, Boijmans en meer

 

Op 7 december tijdens de jubileumviering verscheen een film met videoboodschappen en persoonlijke verhalen van waardevolle samenwerkingpartners en trakteerden kunstenaar en Bende-lid Dorine de Vos, Karen Moeskops van Red Star Line Museum Antwerpen, Margriet Schavemaker van Amsterdam Museum, Cathy Jacobs van Boijmans Van Beuningen en Nathalie Menke van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed alle aanwezigen op persoonlijke en prachtige verhalen.  Voor wie er niet bij was, hier zijn de video, foto’s en quotes terug te zien en te lezen.

De film (15 min.) is met videoboodschappen en persoonlijke verhalen van achtereenvolgend: Den Haag, stichting Haags Verhaal – Astrid Feiter |Syrië, Amouda, Kulturvan – Alaa Abdulfatah | Suriname, Frederiksdorp, Noord-Commewijne – Sirano Zalman | USA, Ithaca, NY – Lesley Greene & Jonathan Miller.

  

 

 

Tien jaar Verhalenhuis Belvédère

Op donderdag 7 december 2023 vierde Verhalenhuis Belvédère haar tienjarig jubileum met diverse samenwerkingspartners. Aanwezigen reisden in gedachten door de ontwikkeling geschiedenis van het makerscollectief en door het thuispand – van jazzclub tot Griekse nachtclub, van bioscoop tot worstelarena – en lieten zich inspireren door sprekers uit het culturele veld. De rode draad? Organisch ontwikkelen, vanuit mensen werken is waardevol, altijd verrassend en geeft inzicht. Verhalen zijn van alle tijden en vijf sprekers vertelden hun verhaal én over hun verbinding met het Verhalenhuis.

 

Cathy Jacob, directeur presentaties Boijmans Van Beuningen: “Als je de ruimte van het Verhalenhuis in ons Depot binnenstapt, voel je direct de zachtheid. Door hier niet volgens de vaste museale structuren te werken, creëren we samen iets nieuws. We zijn nog steeds lerende, maar het werpt zijn vruchten af. We hopen dat het Verhalenhuis nog heel lang blijft.”

 

Nathalie Menke van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: “We zijn zo verschillend, maar toch is het een gelukkig huwelijk. Onze collectie krijgt betekenis cadeau. Het is makkelijk te denken dat de werken van Dolf Henkes niet van nu zijn, maar door de verhalen die Verhalenhuis Belvédère boven water haalt, komen ze tot leven.”

 

Margriet Schavemaker, artistiek directeur Amsterdam Museum laat zich al lang inspireren door Verhalenhuis Belvédère. Na de verbouwing van het museum in 2028 komt op de begane grond een Verhalenhuis, gratis voor iedereen. Margriet: “We willen net als Belvédère een plek creëren waar alles kan. Waar we luisteren, eten en samen tentoonstellingen maken.”

 

Kunstenaar Dorine de Vos, obligatiehouder / Bende-lid Verhalenhuis Belvédère en o.a. mede-oprichter van Hotel New York. “Aan alle betrokkenen en beschermers van het Verhalenhuis”, begint Dorine de Vos haar verhaal. Ze noemt het Verhalenhuis een “schuilplaats in wrange dagen” waar iedereen altijd welkom is. “En dat is een groot goed. Ik ben zo blij dat dit soort plekken bestaan, waar alles kan. Waar beweging is. Waar je altijd kunt komen.”

 

Karen Moeskops, directeur Red Star Line Museum Antwerpen. “Je kunt niet verwachten dat iemand zomaar een persoonlijk verhaal met je deelt”, vertelt Karen. “Daar is erkenning en herkenning voor nodig. Daarom bezochten we Verhalenhuis Belvédère voor inspiratie. De vrouwen leerden wat het betekent om je verhaal te delen en realiseerden zich hoe belangrijk ze het vinden dat het verteld wordt, bijvoorbeeld voor hun kinderen en kleinkinderen.”

 

Ook partners uit Den Haag, Frederiksdorp/Suriname, Almouda/Syrië en Ithaca/NY vertelden.

Zie video hierboven.

 

Van links naar rechts en boven naar beneden:

USA, Ithaca, NY – Lesley Greene & Jonathan Miller | Syrië, Amouda, Kulturvan – Alaa Abdulfatah |Suriname, Frederiksdorp, Noord-Commewijne – Sirano Zalman | Den Haag, stichting Haags Verhaal

 

Wij zijn alle partners en aanwezigen enorm dankbaar voor hun meevieren, bondgenootschap, bezieling en verhalen.

 

 

 Reacties zijn gesloten .