Writer-in-residence/Vluchtstad

 

In de geest van de vroegere havenwijk Katendrecht, waar mensen uit de hele wereld aankwamen en in een van de vele boardinghuizen en (zeeman)pensions verbleven, verbouwde Verhalenhuis Belvédère een van haar zolderverdiepingen tot een gastenverblijf voor schrijvers-op-de-vlucht.

 

 

 

Writer-in-residence

In 2017/2018 verwelkomde Verhalenhuis Belvédère haar eerste gastbewoner: de Syrische schrijver en dichter Adnan Alaoda. Hij kwam niet alleen om te kunnen schrijven maar introduceerde in het Verhalenhuis het programma Al Rewaq, een ontmoetingsprogramma met Syrische & Nederlandse dichters/schrijvers/muzikanten (professionals en amateurs). Dit programma is binnen korte tijd van betekenis geworden voor de Syrische gemeenschap in Rotterdam en omgeving, alsmede voor de verbinding met Rotterdammers. Auteur Esseline van de Sande volge Adnan en de Al Rewaq een jaar lang en schreef hierover het essay ‘Hier is daar, daar is hier – Verhalenhuis als vrijstaat’. Het essay is in Belvédère’s webshop verkrijgbaar en is ook in het Engels en Arabisch beschikbaar.

 

Adnan heeft inmiddels een vijfjarige verblijfsvergunning en is in het gastenverblijf in 2018/2020 opgevolgd door de Iraanse schrijver Hamed Ahmadi en zijn vrouw Mojde Radankoupaei. Enkele verhalen van Hamed Ahmadi zijn vertaald en gepubliceerd. Tijdens de Museumnacht ontving de schrijver bezoekers in groepen bij hem ‘thuis’ en droeg voor uit zijn werk. Let op: voor evenementenorganisatoren en culturele organisaties, wie een optreden, interview of samenwerking zou wensen met de actuele vluchtschrijver, neem graag contact met ons op via mail naar info@verhalenhuisbelvedere.nl of bel 010 720 0997.

 

At Home, Everywhere

Ook was het Verhalenhuis mede-organisator van de tweejaarlijkse internationale conferentie van ICORN en PEN International. Meer dan 250 bedreigde schrijvers, muzikanten, filmers en kunstenaars uit zo’n 74 landen bezochten in mei 2019 de stad Rotterdam voor ‘At Home, Everywhere’ & het Stories for Freedom Festival, een laagdrempelig literair en muzikaal publieksprogramma. Vijf dagen lang was het ss Rotterdam het ideale décor voor de conferentie en het Verhalenhuis hèt aankomst- en vertrekpunt oftewel de thuisbasis voor publieke lezingen, films, verhalendiners, literaire tours en ontmoetingen, een expositie en live (pop-up) optredens van de aanwezige (internationale) muzikanten en dichters op de vlucht.

 

Er is een kleurrijk verslag in woord en beeld (digitaal),
bekijk en lees het hier
.

 

AT HOME, EVERYWHERE

English version A report of the International Cities of Refuge Conference held by ICORN & PEN International, and the Stories For Freedom Festival, a multi-layered public programme about writers, artists and performers forced to flee. Verhalenhuis Belvédère was the arrival and departure point and home base for five days of public lectures, films, story dinners, literary tours and meetings, an exhibition and live pop-up performances by the participating musicians and poets. Read the ICORN report (in English) here  

 

Rotterdam Vluchtstad / City of Refuge

In 2016 werd Verhalenhuis Belvédère – namens de stad Rotterdam – lid van ICORN International Cities of Refuge Network dat in 2005 is opgericht in Noorwegen. ICORN biedt schrijvers die door hun werk gevaar lopen, tijdelijk onderdak en een vluchtplek, doorgaans voor een jaar. De schrijver krijgt door het verblijf de gelegenheid ‘op adem te komen’. Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 70 steden aangesloten bij het ICORN-netwerk. Amsterdam was een van de oprichtingspartners van ICORN en is al sinds de jaren 90 vluchtstad. Het voormalig woonhuis van de familie van Anne Frank, vanwaar zij naar het Achterhuis vertrokken, fungeert daar als schrijversverblijf. Rotterdam is de tweede Nederlandse stad in het netwerk. Stichting Verhalenhuis Belvédère is hierbij de initiatiefnemer en het verantwoordelijk aanspreekpunt en financiert ook het verblijf, het levensonderhoud en alle activiteiten rondom de schrijver.  

 

 

 

Grote dank

Het gastenverblijf is met veel hulp van particulieren, fondsen en vrijwilligers ingericht en ook het verblijf en de activiteiten van de vluchtschrijver worden door verschillende partijen ondersteund. Onze dank gaat uit naar alle donateurs – in geld, arbeid of natura – te weten aan: PEN Nederland, ICORN, UAF, Protect Defenders, OCW, Erasmus Universiteit, Centrale Bibliotheek Rotterdam, Vereniging Verzamelde Werken Rotterdam, Stichting Letterenhuis Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Belvédère’s Bende van de Zwarte Hand, stichting DOEN en alle vrijwilligers en particulieren die Rotterdam Vluchtstad mede mogelijk maken. Het ICORN congres en -publieksfestival in 2019 werd mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, VluchtelingenWerk Nederland, stichting In den Vreemde, de gemeente Amsterdam, de gemeente Rotterdam, Rotterdam Partners en Stichting Droom & Daad.