Luisterverhalen

 

   
 

Met een mobiele Verhalenstudio – een tot audio- studio omgebouwde schaftkeet – reizen we naar Rotterdammers toe om hun levensverhalen mondeling vast te leggen. Ieder mens heeft een verhaal. De getranscribeerde opnames, van telkens een uur, worden als onderdeel van de stadsgeschiedenis voor de eeuwigheid bewaard in het Stadsarchief. Bovendien monteren we de mooiste fragmenten tot gezamenlijke, thematische ‘luisterverhalen’, compilaties die we ondersteund door muziek, presenteren als luistervoorstellingen, podcasts en luisterpublicaties.
 

Luistervoorstellingen op bestelling
Samen met vrienden, familie, collega’s of buren luisteren naar de Rotterdamse verhalen via (draadloze) hoofdtelefoons is een bijzondere ervaring. Heel graag komen we ‘op bestelling’, in straten, (voor)tuinen, balkons, binnenterreintjes of andere ruimtes waar op 1,5 meter van elkaar kan worden deelgenomen. Via de ‘stille disco-hoofdtelefoons’ kunnen we iedereen tegelijkertijd laten meeluisteren naar de verhalen. Van 10 – 100 personen. We houden daarbij alle veiligheidseisen in de gaten. Er zijn voorstellingen over de Wederopbouw van Rotterdam, over migratie, over straten en buurten. Ook een luistervoorstelling bestellen/aanvragen?

 

Voor wie: alle Rotterdammers die nieuwsgierig zijn, graag luisteren naar (echte) verhalen van gewone Rotterdammers, en nu soms vanwege COVID-19 aan huis zijn gebonden.
 

Kosten: tussen 150 en 500 euro per groep en gelegenheid afhankelijk van de plek, aantal personen en de duur.
 

Aantal deelnemers: van 10-100 deelnemers, ze moeten binnen een bereik van 100 meter bij elkaar woonachtig zijn.
 

Wanneer: we kunnen op elke dag en tijdstip komen, in overleg.
 

Toelichting:
Sinds de start zijn ruim 500 mensen zo geïnterviewd, voor zo’n 50 podcasts en 15 luistervoorstellingen. Er zijn compilaties, luistervoorstellingen en ontmoetingsprogramma’s gemaakt rondom de thema’s: Straatportretten waarin buren vertellen over het leven in hun straat en stad; Wederopbouw waarin oude én nieuwe Rotterdammers vertellen over de ziel van deze stad en hun thuisgevoel; maar ook Rotterdammers in oorlogstijd toen en nu. Ook zijn er verhalen opgenomen van getuigen van het Vergeten Bombardement van 1943 op Rotterdam-West; Chinese Rotterdamse koks en restauranthouders van drie generaties vertellen over de eigenzinnige Chinese restaurantcultuur in Nederland;  een ode aan de Molukse vrouw wordt gemaakt door de persoonlijke verhalen van de Molukse gemeenschap in en rond Rotterdam; drie generaties Marokkaanse Rotterdammers vertellen hun familieverhalen in het kader van 60 jaar migratie evenals Esten – jong en oud – die vertellen over 100 jaar migratie naar Rotterdam.

 

Hoe bestellen/aanvragen:
bel 010 720 0997 en vraag naar Laura Schalkwijk of stuur een mail naar: laura@verhalenhuisbelvedere.nl. Geef uw interesse voor een onderwerp of luistervoorstelling aan.
 


 

Hoe gaat een luistervoorstelling in zijn werk (in de corona/lockdown periode)?
 

1. Op een overeengekomen dag en tijdstip arriveren wij met schone, draadloze hoofdtelefoons, een zender, een voorstelling en programmakranten.
2. Via de contactpersoon van de plek kunnen de hoofdtelefoons en de bijbehorende programmabladen worden uitgedeeld.
3. Wij installeren onze zender en microfoon op een centrale locatie (ca. 20 min. nodig). Denk onderaan de balkons, in een grote (binnen)tuin, in het midden van een straat etc. Het enige wat we nodig hebben is een stroompunt. Wij kunnen zelf de benodigde verlengsnoeren meenemen.
4. Op een van te voren afgesproken tijdstip vragen wij alle deelnemers tegelijkertijd de uitgedeelde hoofdtelefoons op te zetten. Bij de start is eerst een introductie en korte uitleg en direct daarna starten we de voorstelling. We sluiten ook gezamenlijk weer af.
Na een aangegeven tijdsduur (tussen 25 – 55 minuten afhankelijk van het onderwerp c.q. de voorstelling) worden de hoofdtelefoons weer ingenomen, en daarna door ons gereinigd.
5. De luisteraars kunnen dus allen op de benodigde afstand van elkaar, tegelijkertijd een zelfde verhaal / voorstelling luisteren.
6. Daar verhalen altijd weer nieuwe verhalen opleveren – de verhalen zijn vaak herkenbaar en halen veel herinneringen boven – kunnen de luisteraars nu na afloop bij het ophalen van de hoofdtelefoons aan de deur hun reacties doorgeven. Bij veel animo zouden we een keer met de mobiele opnamestudio naar de locatie kunnen komen om nieuwe verhalen op te nemen. Of wellicht is er later een moment om nieuwe/andere voorstellingen te luisteren….
 

Wij hopen vooral in deze tijd zo wat menselijkheid bij iedereen te brengen, wat aandacht en vermaak en vooral mooie herinneringen en (steeds nieuwe) verhalen te stimuleren.