Te koop: 4CD Luisterboek Langs de Brandgrens
14 mei 1940. Een Duits bombardement van nog geen kwartier vernietigt de binnenstad van Rotterdam. Nederland capituleert. De stad brandt nog dagen en de begrenzing van het verwoeste gebied krijgt een unieke Rotterdamse benaming: de Brandgrens.
Brandgrensmarkering
In 2010 is de 12 kilometer lange Brandgrens via een speciaal ontworpen markering permanent in het straatbeeld van de stad zichtbaar gemaakt. In opdracht van de gemeente Rotterdam nodigden wij Rotterdammers uit hun persoonlijke verhaal over het ontstaan van de Brandgrens te komen vertellen. Over de bommen, de brand, het vluchten en terugkeren en over de beleving van de oorlog en de bevrijding. De opnames vonden plaats in een werkkeet die is omgebouwd tot een mobiele (audio)opnamestudio: de Verhalenkeet.
Luisterboek
Uit de vele verhalen zijn de meest bijzondere fragmenten samengebracht in 4 compilaties van ieder ca. 50 minuten. Gezamenlijk via hoofdtelefoons luisteren naar de intense, verdrietige, spannende, soms ook grappige en emotionele belevingen van stadgenoten die toen veelal kind waren, is een bijzondere ervaring. Het bombardement op de stad is plots zo dichtbij. De luistervoorstellingen zijn te beluisteren geweest in Museum Rotterdam, in diverse kerken op de Brandgrens en bij diverse groepen op hun eigen locatie in de 14 mei-week. De compilaties zijn samengevoegd in het 4CD Luisterboek Langs de Brandgrens.
Te koop
Het Luisterboek (ISBN 978-90-81060233) kost € 15 en is verkrijgbaar via de webshop van Verhalenhuis Belvédère.
Samenstelling, interviews & redactie: Martina Florians, Linda Malherbe
Fotografie: Joop Reijngoud
Ontwerp: Jaap Bardet
Opname techniek & geluidsbewerking: Sasker Scheerder
Met dank aan: Initiatiefgroep Herdenking Bombardement, gemeente Rotterdam, Museum Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam, RTV Rijnmond, Verzorgingshuis de Nieuwe Plantage, SP Kantoor Rotterdam, wereldeethuis Bazar, Café Rijnvaart, Fa. Schaap, Koos Hage, Astrid Roos, Margriet Vonk, Stefan van der Burg, Ben van der Mey, Annigje de Winter en in het bijzonder gaat onze speciale dank uit naar alle vertellers.