Ma 15 mei: Lange schaduwen van het zwijgen in Leeszaal West

 

Leeszaal Rotterdam West is een bewonersinitiatief dat in januari 2013 zijn deuren opende. Ongeveer tegelijkertijd als het Verhalenhuis én met visie en actiebereidheid voor wat een Leeszaal kan betekenen in de wijk en voor de stad. We verspreiden graag ook de agenda van Leeszaal West; nu is er een Rotterdams Joods verhaal in de aandacht.

 

Op maandag 15 mei is: ‘Lange schaduwen van het zwijgen’. Een documentaire van Rudolf Leiprecht over de ‘onmogelijke liefde’ van zijn Nederlands x Duitse ouders en het lot van zijn verzwegen Joodse familie.

 

 

 

Waar het over gaat?

Pas als volwassene leerde de sociaalpedagoog Rudolf Leiprecht dat ook hij joodse wortels had. Nu heeft hij een film gemaakt over de stilte rond zijn familiegeschiedenis en de gevolgen daarvan.

“Waarom heb je het me niet verteld?” – deze vraag en de “lange schaduwen van stilte” van de kant van zijn familie waren voor Leiprecht aanleiding om in het reine te komen met zijn familiegeschiedenis. Het resultaat is een bewegende documentaire over een verboden liefde en de gecompliceerde familiegeschiedenis van zijn ouders in de jaren veertig en vijftig: een verhaal tussen twee landen en tussen joodse en niet-joodse mensen. Naast deze “onmogelijke” liefdesgeschiedenis vertelt de documentaire over ervaringen met antisemitisme en discriminatie, de Holocaust en geweld, maar ook over het zwijgen over een geschiedenis die de volgende generaties nog steeds bezighoudt.

 

 

Marleen van den Berg (Joods Rotterdam) zal voorafgaand aan de vertoning een inleiding houden.

 

Na de film vind een Q&A plaats met Rudolf Leiprecht.

 

Tijdens de avond is er ook muziek van de Rotterdamse zanger en accordeonist Pierre van Duijl.

 

De ouders van Rudolf Leiprecht, een jonge Nederlandse vrouw en een Wehrmachtsoldaat uit Opper-Zwaben werden verliefd tijdens de nazi-Duitse bezetting in de jaren veertig. Dat een liefdesrelatie tussen een Duitser en een Nederlandse vrouw destijds niet onproblematisch was, is bij velen bekend. Toch reiken de littekens van die tijd tot ver in het heden.

 

 

 

Programma 15 mei:

Maandag 15 mei, 19.30 – 22.00 uur

Toegang: vrijwillige donatie

Aanmelden: info@leeszaalrotterdamwest.nl

 

 

Adres Leeszaal Rotterdam West:

Rijnhoutplein 3

3014 TZ Rotterdam

www.leeszaalrotterdamwest.nl, fb/insta/youtube

 

 

Zang: Pierre van Duijl

Intro: Marleen van den Berg over Joods Rotterdam

Film

Gesprek met Rudolf Leiprecht

 

Prof. dr Rudolf Leiprecht is opgeleid als sociaal-pedagoog, deed onderzoek naar alledaags racisme onder jongeren en is (emiritaat) hoogleraar Diversity in Education in Oldenburg.

Marleen van den Berg doet promotie-onderzoek naar de Joodse geschiedenis van Rotterdam. Eind 2023 verschijnt bij Queriodo haar boek: ‘Joods Rotterdam. Vervolging, ontrechting, terugkeer en rechtsherstel’.

Pierre van Duijl is een Rotterdamse zanger/accordeonist met een groot repertoire. Hij zingt toepasselijke nummers.Reacties zijn gesloten .