Ma 16 sept.: Volkskeuken Gesprek #5 met Yong-Qi Cong & Rui Jun Luong

 

In Verhalenhuis Belvédère is sinds de start  de Volkskeuken de plek waar Rotterdammers hun eten én hun persoonlijk (migratie)verhalen delen met publiek. Aan de lange (keuken)tafels van Belvédère ontmoet je altijd de ander.

 

Sinds de zomer van 2021 presenteren we een nieuwe variant: het Volkskeuken Gesprek.

 

Niet één maar twee hoofdrolspelers in de Volkskeuken waar zij gedurende de avond ieder hun persoonlijk verhaal vertellen én onder leiding van presentator Marciano Daans doorpraten over  (opgedrongen) identiteiten, vooroordelen, minderheidservaringen, nieuwe en oude verhoudingen onder Rotterdammers en over kwesties rond ras en racisme in de stad van nu. Publiek wordt van harte uitgenodigd mee te eten en te praten.

 

Op maandag 16 september 2024 zijn de hoofdgasten Yong-Qi Cong en Rui Jun Luong.

Dit voorjaar bleek uit een onderzoek: meer dan de helft van de Chinese Nederlanders heeft te kampen met discriminatie. Yong-Qi Cong is een van de onderzoekers. Ze is geboren in Liaoning China en op 17-jarige leeftijd naar Nederland verhuisd. Ze heeft een onderzoeksmaster Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam afgerond, met als specialisatie Sociale en Ontwikkelingspsychologie en is zelfstandig onderzoeker.

 

Rui Jun Luong is kunstenares, fotograaf, (digitaal) ontwerper en activiste in Rotterdam, opgegroeid in Friesland. Zij weet niet alleen waar het over gaat, maar heeft ook ideeën wat je ertegen kunt doen. Onder leiding van Marciano Daans gaan ze in gesprek met elkaar en de zaal. Waar hebben mensen die er ‘Chinees’ uitzien mee te maken, hoe specifiek is dat, wat kunnen zij eraan doen en wat kunnen anderen eraan doen? Genoeg vragen om met elkaar wat wijzer te worden.

 

(links Rui Jun Luong in Verhalendepot, rechts Yong-Qi Cong)

 

 

Maaltijd uit de Volkskeuken

Deelnemers kunnen bij dit gesprek proeven uit de Volkskeuken middels een dinermaaltijd klaargemaakt door gastkok Yin Kohar. Yin is beeldend kunstenaar en hoewel geboren in Soerabaja, Java, Indonesië heeft Yin Chinese wortels. Ze was tien jaar toen haar ouders naar Nederland verhuisden. President Soeharto vaardigde destijds enkele anti-Chinese wetten uit. Daardoor hebben haar ouders ook hun naam veranderd: Ko (Yin Lan) werd Kohar (Yin), een Indonesische achternaam. Ze kookt regelmatig en met veel zorg en liefde in Belvédère’s Volkskeuken.

 

 

Wanneer: maandag 16 september 2024

Tijd: 17.30 – 20.30 uur 

Deelname:
17,50 euro p.p. inclusief een maaltijd;

Reserveren:
Reserveren is noodzakelijk en kan via deze link.

 

 

Globaal programma:

17.00 uur inloop, ontvangst 

17.30 uur welkom en toelichting programma

17.35 uur column door Herman Meijer

17.40 uur voorstellen van de hoofdgasten, persoonlijke verhalen

18.00 uur Verdieping, deel 1 – gesprek onder leiding van Marciano Daans

18.30 uur hoofdgerecht

19.15 uur Verdieping, deel 2

19.45 uur dessert en koffie/thee en  afsluiting en napraten

20.30 uur einde, uitloop

 

 

Over de Volkskeuken Gesprekken
Samen met RADAR, het Rotterdamse antidiscriminatiebureau presenteert Verhalenhuis Belvédère een programmareeks ‘de Volkskeuken Gesprekken’ met telkens twee Rotterdammers in de hoofdrol. Gedurende een diner worden aan de keukentafel persoonlijke (migratie)verhalen, discriminatie- en inclusie ervaringen gedeeld. De presentatie is in handen van Marciano Daans. De gesprekken worden telkens voorafgegaan door een column van auteur Herman Meijer en na afloop wordt de reeks afgesloten met een publicatie en een live bijeenkomst. Eerdere Volkskeukengesprekken waren met Anita Abaisa & Tenny Tenzer, Zorica Majic & Enes Srndic, Laurens Gerrets & Adilson Dos Santos Da Cruz en Faith Bruyning & Ronald van Den Bosch.

 

Marciano Daans is moderator, bedrijfs- en bestuurskundige, eigenaar van DGA De Hofnar Present BV advies en trainingsbureau voor institutionele hervormingen. Herman Meijer was vanaf de start in 2012 tot 2021 voorzitter van het bestuur van stichting Verhalenhuis Belvédère. Hij is politicus en was eerder wethouder in Rotterdam van 1990 tot 2002, in zijn portefeuille zat onder meer Stads- en Sociale Vernieuwing. Regelmatig publiceert hij artikelen op zijn website www.levedegrotestad.nl. Met een programmareeks en een publicatie markeren we onze verbinding en zijn betekenis voor Verhalenhuis Belvédère.



Reacties zijn gesloten .