Zo 27 juni: In de Volkskeuken: Tenny Tenzer & Anita Abaisa met duo-maaltijd
In Verhalenhuis Belvédère is sinds 2010 ‘de Volkskeuken’ de plek waar Rotterdammers hun eten én hun persoonlijk (migratie)verhalen delen met publiek. Aan de lange (keuken)tafels van Belvédère ontmoet je altijd de ander. Sinds de lockdown zijn de Volkskeuken livestreams ontstaan, die vanuit de kookstudio op Katendrecht via Facebook veel kijkers bereiken.
Op 27 juni presenteren we een nieuwe variant: het Volkskeuken Gesprek. Niet één maar twee hoofdrolspelers in de Volkskeuken waar zij gedurende de avond ieder hun persoonlijk verhaal vertellen én onder leiding van presentator Marciano Daans doorpraten over (opgedrongen) identeiten, vooroordelen, minderheidservaringen, nieuwe en oude verhoudingen onder Rotterdammers en over kwesties rond ras en racisme in de stad van nu. Publiek wordt van harte uitgenodigd mee te eten en te praten. Op zondag 27 juni 2021 zijn te gast: Tenny Tenzer en Anita Abaisa.
Tenny Tenzer (1981), journalist en documentairemaker, kind van een Indonesische moeder en Indische vader, met een Duitse opa en Javaanse oma, zelf opgegroeid in Rotterdam-Ommoord. Na de dood van zijn vader ging hij op zoek naar de culturele erfenis van Nederlands Indië; naar de verhalen die nog niet zijn verteld en maakte een documentaireserie gemaakt voor tv-zender Open Rotterdam: I.N.D.O.
Anita Abaisa (1981), psychologe en community leader, zet zich in om de positie van zwarte vrouwen in Nederland te verbeteren onder andere door middel van het platform Black Ladies Talk (BLT). Anita is geboren in het Marowijne-district in Suriname, voor het grootste deel bewoond door Marrons. Als vijfjarig meisje vluchtte zij samen met haar zeven broertjes en zusjes en haar moeder, voor de Burgeroorlog in Suriname, naar Nederland.
Duo-proeverij uit de Volkskeukenstudio
Deelnemers kunnen bij dit gesprek proeven van favoriete recepten van beide hoofdgasten, namens Tenny Tenzer een Soto Ajam, een Indonesische maaltijdsoep bereid door gastkok Yin Kohar en namens Anita Abaisa serveren we een Cassavesoep, Surinaamse maaltijdsoep door gastkok Brigitte Doest.
Wanneer: zondag 27 juni
Tijd: 17 – 20 uur (live in het Verhalenhuis)
Deelname:
15 euro p.p. inclusief een duo-maaltijd;
Reserveren:
Reserveren is noodzakelijk en kan via deze link.
Globaal programma:
17.00 uur ontvangst & welkom & toelichting programma
17.05 uur column door Herman Meijer
17.10 uur ontmoeting met de gastkok
17.15 uur 1e proeverij
17.30 uur verhaal #1: Anita Abaisa
17.50 uur 2e proeverij
18.15 uur verhaal #2: Tenny Tenzer
18.35 uur dessert
18.45 uur Verdieping – gesprek onder leiding van Marciano Daans
19.15 uur vragen publiek
19.30 uur afsluiting en napraten
Over de Volkskeuken Gesprekken
Samen met RADAR, het Rotterdamse antidiscriminatiebureau presenteert Verhalenhuis Belvédère een nieuwe programmareeks ‘de Volkskeuken Gesprekken’ met telkens twee Rotterdammers in de hoofdrol. Gedurende een diner worden aan de keukentafel persoonlijke (migratie)verhalen, discriminatie- en inclusie ervaringen gedeeld. De presentatie is in handen van Marciano Daans. De gesprekken worden telkens voorafgegaan door een column van auteur Herman Meijer en na afloop wordt de reeks afgesloten met een publicatie en een live bijeenkomst (indien mogelijk, vanwege covid).
Marciano Daans is moderator, bestuurskundige & presentator, o.a. betrokken bij de oprichting van Radio Brasa. Herman Meijer was vanaf de start in 2012 tot 2021 voorzitter van het bestuur van stichting Verhalenhuis Belvédère. Hij is politicus en was eerder wethouder in Rotterdam van 1990 tot 2002, in zijn portefeuille zat onder meer Stads- en Sociale Vernieuwing. Regelmatig publiceert hij artikelen op zijn website www.levedegrotestad.nl. Met een programmareeks en een publicatie markeren we onze verbinding en zijn betekenis voor Verhalenhuis Belvédère.