Ma 22 en di 23 nov.: nieuwe struikelstenen in de stad

 

Op maandag 22 november en dinsdag 23 november zullen in Rotterdam 55 Stolpersteine geplaatst worden op adressen waarvandaan Joodse Rotterdammers tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en vermoord. Stichting Loods 24 & Joods Kindermonument verzorgen de aanvragen en plaatsingen van Stolpersteine in Rotterdam.

 

Zes van de 55 struikelstenen zullen worden geplaatst voor de ouders en grootouders van Clara Schifrah van Thijn. Zij overleefde de Holocaust en haar verhaal was eerder onderdeel van een expositie in het Verhalenhuis en van het programma Open Joodse Huizen Rotterdam.

 

Clara was nog geen twee jaar toen zij door de Katendrechtse schilder Dolf Henkes bij Loods 24 werd meegenomen om haar naar een onderduikadres te brengen. Het verhaal van Claartje Schifrah van Thijn stond ook eerder in de NRC van zaterdag 1 mei 2020 (pdf hier terug te lezen).

 

Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn). Hij brengt gedenktekens aan op stoepen voor de huizen van mensen die door de nazi’s zijn verdreven, gedeporteerd of vermoord. Deze Stolpersteine (letterlijk Struikelstenen) herinneren onder andere aan de joden die hier hebben gewoond. De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

 

Op de stenen zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden geplaatst. Door heel Europa, ook in ons land, zijn inmiddels meer dan 50.000 van deze steentjes gelegd op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi’s omgebracht zijn. Op initiatief van stichting Loods24 zijn sinds 2010 op diverse plaatsen in Rotterdam Stolpersteine geplaatst.

 

 

Iedereen is van harte uitgenodigd het plaatsen en het programma bij te wonen, zie hieronder.

 

Programma 22 en 23 november a.s.:

Zie ook website Stichting Loods24 en Joods Kindermonument

 

 Reacties zijn gesloten .