Ma 26 feb.: Antilliaanse lunch- en dinervoorstelling TULA door Archell Thompson
Voor wie het eerder heeft gemist, hier is nog eenmaal de kans om TULA, de voorstelling van Archell Thompson, te zien en mee te maken op maandag 26 februari 2024 in Verhalenhuis Belvédère.
Als slaafgemaakte werkte TULA jarenlang op plantage Kenepa (Knip) in het westen van Curaçao. Hij was goed geïnformeerd, sprak meerdere talen, kon goed in het openbaar spreken en werd zo een gerespecteerd leider binnen zijn gemeenschap. Hij protesteerde tegen het onrecht dat slaafgemaakten werd aangedaan, streed voor vrijheid van de slaafgemaakten en gelijkheid van mensen in het algemeen. Tula was de leider van de grote opstand op 17 augustus 1795 van de tot slaaf gemaakten op Curaçao. Hij bekocht dat in 1795 met de dood. In 2010 werd hij uitgeroepen tot nationale held van Curaçao. Nederland kent de held Tula niet of nauwelijks.
Storyteller en theatermaker Archell Thompson wil hierin verandering brengen. Met TULA vertelt Thompson welke impact het verhaal van deze nationale held op zijn leven heeft in het hier en nu. Hij wil bereiken dat er meer bewustwording en waardering komt voor vrijheid en gelijkheid voor iedereen.
De voorstelling is inclusief een Antilliaanse soulfoodlunch of diner uit Belvédère’s Volkskeuken van gastkok Anamaria Christiaan.
Wanneer: ma 26 februari 2024
Tijd: lunchvoorstelling van 12 – 14.30 uur en dinervoorstelling van 17.30 tot 20 uur
Kosten: € 10 p.p. inclusief Curaçaose maaltijd uit de Volkskeuken.
Reserveren is noodzakelijk en kan via deze links:
tickets lunchvoorstelling ma 26 feb. 12.00 uur
tickets dinervoorstelling ma 26 feb. 17.30 uur
Storytelling
De Katendrechter van Curaçaose komaf, Archell Thompson, creëert als storyteller via zijn verhalen een podium om onderwerpen bespreekbaar te maken. Hij zet dit ook in op scholen, zowel in Nederlands als op Curaçao. Zo maakte hij bijvoorbeeld Catwalk Challenge en de veelbesproken theatervoorstelling en het gelijknamige boek De Naakte Antilliaan. Dit persoonlijke verhaal is ook beluisterd geworden door zowel burgemeester Aboutaleb als toenmalig Koningin Beatrix. Later tourde Archell samen met Jandino Asporaat langs theaters, scholen en gevangenissen en met Wat Nou Succes vertelden ze hun verhaal.
Eerder was Archell’s persoonlijk verhaal het belangrijkste onderdeel van een tentoonstelling in het Verhalenhuis en kwam de staatssecretaris kijken. Premier Mark Rutte gaf eind 2022 aan dat er, naast een excuus voor de slavernij, eerherstel moest komen voor de Antilliaanse volksheld Tula. Tula wordt voor zijn verzet tegen de slavernij namelijk nog steeds in de Nederlandse geschiedenis omschreven als misdadiger. Archell zelf kwam op 21-jarige leeftijd van Curaçao naar Nederland en leerde ook pas later in zijn leven over het belang van Tula. Hij zegt nu: “TULA is mijn held geworden.”