Ma 27 en di 28 mei: nieuwe struikelstenen in de stad

 

Op maandag 27 mei en dinsdag 28 mei zullen in Rotterdam nieuwe struikelstenen oftewel Stolpersteine geplaatst worden op adressen waarvandaan Joodse Rotterdammers tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en vermoord. Stichting Loods 24 & Joods Kindermonument verzorgen de aanvragen en plaatsingen van Stolpersteine in Rotterdam.

 

Een van de struikelstenen die zal worden geplaatst is aan de Statenweg voor Max de Vries (links op de foto), de oom van Abraham (Bram) van Rhijn. Bram en zijn zus Loes (rechts op de foto) overleefden de Holocaust en hun verhaal is momenteel onderdeel van een luisterexpositie in het Verhalenhuis.

 

Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn). Hij brengt gedenktekens aan op stoepen voor de huizen van mensen die door de nazi’s zijn verdreven, gedeporteerd of vermoord. Deze Stolpersteine (letterlijk Struikelstenen) herinneren onder andere aan de joden die hier hebben gewoond. De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

 

Op de stenen zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden geplaatst. Door heel Europa, ook in ons land, zijn inmiddels meer dan 80.000 van deze steentjes gelegd op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi’s omgebracht zijn. Op initiatief van stichting Loods24 zijn sinds 2010 op diverse plaatsen in Rotterdam Stolpersteine geplaatst.

 

Iedereen is van harte uitgenodigd het plaatsen en het programma bij te wonen, zie hieronder.

 

Programma 27 en 28 mei a.s.:

 

 

 

 

Zie ook website Stichting Loods24 en Joods Kindermonument

 

 Reacties zijn gesloten .