Nu t/m 2 dec. Expositie Mijn Afrikaanse Oma

_27_8220

 

Verhalenhuis Belvédère presenteert in samenwerking met Wereldmuseum Rotterdam de expositie Mijn Afrikaanse Oma, van 11 juni tot 2 december 2016.

 

De stad Rotterdam is sinds 1883 in het bezit van een unieke Afrikaanse kunstcollectie. De oudste voorwerpen kwamen via Rotterdamse reders en handelaren direct vanuit West Afrika in het Rotterdamse Wereldmuseum terecht. De laatste aanwinsten kwamen via een schenking van het kunstechtpaar Sanders. Met de tentoonstelling AFRIKA 010 geeft Wereldmuseum Rotterdam dit jaar de meest opmerkelijke objecten terug aan de stad; van krachtbeelden uit Kongo, koninklijke kleding uit Nigeria tot en met maskers en doodskisten uit Ghana.

 

IN VERHALENHUIS BELVÉDÈRE

Maar welke Rotterdamse verhalen schuilen hierachter? Wie zijn bovenal de Afrikaanse Rotterdammers in de stad van nu? Een zeer ruwe schatting leert dat zo’n 85.000 Rotterdammers één of meer etnische wortels hebben in het Afrika ten zuiden van de Sahara. Verhalenhuis Belvédère gaat op ontdekkingstocht. Middels nieuwe groepsportretten en persoonlijke verhalen bij de objecten uit het Wereldmuseum maken we de relaties van Rotterdam met dit Afrika zichtbaar.

Samen met de FAMILIE AKINWOLE en de FAMILIE OMIGIÉ vertellen wij u graag het verhaal van Mijn Afrikaanse Oma.

 

OVER DE FAMILIES

De drie zussen Foluwa (16), Laché (14) en Temi (19) Akinwole wonen sinds een jaar in Rotterdam en hebben een Nigeriaanse vader en een Antilliaanse (stief)moeder.  Hun oma, die hen grotendeels opvoedde, overleed onlangs in Nigeria. De expositie in het Verhalenhuis is samen met hen en hun vader samengesteld en vormt een ode aan het leven van hun oma, a Celebration of Life. Tegelijkertijd portretteren we Ozzy Omigié, beeldend kunstenaar én de eerste Afro kapper van Rotterdam-Zuid,  en ook van Nigeriaanse afkomst. Beide verhalen worden beleid door privé foto’s, voorwerpen, kleding en objecten uit de collectie van Wereldmuseum Rotterdam.

Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag tussen 11 en 18 uur én wanneer op andere dagen de deur open staat! Entree: gratis.

 

LET OP:

    • Zaterdag 11 juni 17 uur: Feestelijke opening expo Mijn Afrikaanse Oma. Met een fotostudio en African food & live music! U bent van harte welkom, lees verder!

 

    • Zaterdag 8 juli 18 uur:  Volkskeukenavond van de familie Akinwole. Een drie gangen diner inclusief verhaal en muziek. Entree € 15 pp. Reserveren? Mail naar: reserveren@verhalenhuisbelvedere.nl

 

  • Zelf meedoen? Heeft u ook een verhaal met Afrika? Liggen uw roots in Senegal of Kameroen? Heeft u een Eritrese, Somalische of Kaapverdiaanse best friend? Een Afrikaanse oom, buurvrouw of oma? Een speciale band met Afrika? Laat het ons weten! De drie mooiste verhalen zullen gepresenteerd worden in Wereldmuseum Rotterdam in het najaar. Mail naar: info@verhalenhuisbelvedere.nl

 

MET DANK AAN
Wereldmuseum Rotterdam, Museum Boijmans van Beuningen, de HEF en alle betrokken families en groepen.

 

MEER OVER AFRIKA010

Wereldmuseum Rotterdam heeft haar prachtige Afrika-collectie die lang niet te zien is geweest, middels een nieuwe expositie teruggegeven aan de stad!

 

In de expositie AFRIKA010 zijn 19e-eeuwse krachtbeelden uit de Congo, koningsmantels uit Nigeria en indrukwekkende maskers en figuratieve doodskisten uit Ghana te zien. De meeste voorwerpen zijn verworven aan de kust van Afrika door de Rotterdamse ondernemer Hendrik Muller. Daarnaast zijn er kunstwerken afkomstig uit de schenking van het echtpaar Piet en Ida Sanders.

 

Bovendien toont de expositie nieuw werk van de Rotterdam-Beninse kunstenaar Meschac Gaba, t.w. dertien haarsculpturen in de vorm van markante Rotterdamse gebouwen als de Markthal en de Euromast, en zijn er 10 nieuwe groepsportretten van Afrikaanse Rotterdammers die Joop Reijngoud en Linda Malherbe de afgelopen maanden in de stad hebben gemaakt.

578x378-afrika_010_tento_nl_grote_afbeelding.055

 

 

 

 

 

fotokrijnvannoordwijkkunstwerkmechacgaba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meschac Gaba – foto © Krijn van Noordwijk

 

Adres : Willemskade 25, Rotterdam. Meer info over de tentoonstelling op de website van Wereldmuseum Rotterdam.

 

 

 

 

The Making Off: 
Verhalenhuis Belvédère is voor het Wereldmuseum op ontdekkingstocht gegaan naar Afrikanen in de stad, en presenteert in de tentoonstelling in het Wereldmuseum tien nieuwe groepsportretten, zie een glimp van het maken van de eerste groepsfoto :

 

 

 Reacties zijn gesloten .