EXPO Mijn vader,
mr. Yip
30 mei t/m 30 aug

De ontdekking van een wederkerige liefde van een dochter en haar Chinese vader in Nederland

yip 1

‘Mr Yip is een Shifu of operaleider, violist, boekhouder, vluchteling, wees, restauranteigenaar, ondernemer, pingelaar, meester, Chinees, Rotterdammer, Feijenoorder, en mijn vader. In 1957 kwam hij op 23-jarige leeftijd naar Nederland, op de vlucht voor Mao. Nu is hij 85 jaar, tenminste dat denken we, en hij woont in Laurens Antonius aan de Binnenweg in Rotterdam. Mijn naam is Shu Ming, ‘Heldere Sneeuw’, en ik ben zijn dochter. Van jongs af aan ben ik Nederlands voor mijn gevoel. Met deze tentoonstelling breng ik een ode aan mijn vader en vertel ik samen met hem, ons unieke familieverhaal.’     Shu Ming Cheung

 

Openingstijden vrijdag t/m zondag van 11 tot 18 uur. Toegang gratis.

Feestelijke opening expositie vrijdag 29 mei, 17 uur  U bent van harte welkom!

_3461 ab13055

Naar schatting leven er tussen 80.000 en 100.000 Chinezen in Nederland (CBS, 2009). Waarschijnlijk veel meer, omdat meestal Surinamers, Indonesiërs, Maleisiërs, Taiwanezen, Vietnamezen en Singaporezen van Chinese afkomst hier niet bij worden geteld. Meer dan tienduizend Chinezen wonen in Rotterdam, en zijn zowel onzichtbaar als prominent aanwezig, vooral rond de West-Kruiskade in de binnenstad. In de wijk Katendrecht liggen de sporen van het eerste en grootste Chinatown van Europa aan het begin van de vorige eeuw. De schilder en Katendrechter Dolf Henkes schilderde zijn leven lang de wereld om zich heen. De Chinese Rotterdammers maakten hier onverbrekelijk een onderdeel van uit.

004-Scan-150117-0026a2

MIJN VADER, MR YIP is een hedendaagse (immaterieel) erfgoedtentoonstelling en gaat over identiteit, waardering, eerste en tweede generatie, familiebanden, trots en verbondenheid. De tentoonstelling bevat privé voorwerpen, documenten en foto’s en daarnaast werk van de schilder Dolf Henkes (1903 – 1989). De expositie is gemaakt en samengesteld door Shu Ming Cheung en Stichting Verhalenhuis Belvédère (Joop Reijngoud en Linda Malherbe) in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Met dank aan Boijmans Van Beuningen, Laurens en stichting Dan Hua.

 

 



Reacties zijn gesloten .