Wo 27 mrt: Op zoek naar Marokkaanse verhalenDerde generatie brengt ode aan Eerste Generatie Marokkaanse Rotterdammers.

In 2019 is het 50 jaar geleden dat de eerste Marokkaanse migranten naar Nederland kwamen. In juli vieren, eren en herdenken we dit met elkaar op initiatief van theatermaker Nasrdin Dchar, ondersteund door Fadua El Akchaoui, Theater Zuidplein, Arab Film Festival en Verhalenhuis Belvédère.

 

Voorafgaand aan de viering starten we met een oral history programma en zoeken we Marokkaanse Rotterdammers die willen interviewen en/of vertellen. We gaan op zoek naar persoonlijke herinneringen en verhalen van/over/voor/met drie generaties Marokkaanse Rotterdammers. De Verhalenkeet – een klein schaftkeetje dat is omgebouwd tot professionele (audio)opnamestudio gaat op reis door de stad, de wijken, de straten. We nodigen iedereen harte uit om op bezoek te komen in de Verhalenkeet: alle moeders en dochters, vaders en zonen, kleinzonen en opa’s, grootmoeders en kleindochters met Marokkaanse roots.

 

De audio-interviews duren ieder max. een uur. Na afloop krijgt iedereen een digitaal exemplaar van het interview, tevens wordt een versie opgenomen in het Stadsarchief Rotterdam en daar voor de eeuwigheid bewaard. Fragmenten uit de verhalen worden onderdeel van een luistervoorstelling in juli, die gaat over viering van 50 jaar Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Tevens maakt filmmaker Rosh Abdelfatah / Arab Film Festival een installatie met een selectie van de verhalen.

 

Met de oral history verhalen en de Verhalenkeet willen we iedereen laten weten dat ieders verhaal telt en van betekenis is voor de gemeenschap en de stad. We halen de verhalen op, leggen ze vast, vertellen ze door en bewaren ze voor de toekomst.

 

Meedoen?
Deelname is gratis. Letterlijk iedereen met Marokkaans-Rotterdamse roots kan deelnemen.
Meld je nu aan; je krijgt dan een bevestiging met uitnodiging voor de info/kennismakingsavond op woensdag 27 maart én voor een opnamedag/tijdstip in april 2019. Stuur een berichtje naar: info@verhalenhuisbelvedere.nl. U kunt ook bellen naar 010 720 0997, vraag naar Laura Schalkwijk, als je vragen heeft over mogelijke deelname.Reacties zijn gesloten .