Nieuw: Kunstinstituut Melly geeft Verhalenhuis de Visionary Award

  

 

Tijdens een feestelijke ceremonie bij Kunstinstituut Melly ontving Verhalenhuis Belvédère op 16 maart jl. met veel trots en plezier de Visionary Award.

 

Deze award is een eerbetoon aan makers die de weg hebben vrijgemaakt voor een betere artistieke omgeving en culturele sector in Rotterdam. De Visionary Award bestaat uit een geldprijs van € 5.000 en wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Kunstinstituut Melly en Stichting Droom en Daad.

De jury stelt dat de aandacht die aan storytelling besteedt wordt een belangrijke stimulans vormt voor een maatschappelijk bewustzijn van de complexe geschiedenis van de stad. “Verhalenhuis Belvédère gebruikt storytelling als hulpmiddel voor zowel het helen van maatschappelijke wonden als het creëren van een gevoel van ‘erbij horen’.”

 

 

Verhalenhuis werd geselecteerd voor deze prijs via een nominatie en een juryproces onder toezicht van Kunstinstituut Melly. De nominaties voor de prijs werden voorgedragen door een groep kunstprofessionals, beleidsmakers en cultuurproducenten in Nederland. Vervolgens werden de genomineerden beoordeeld en besproken door een externe jury. De juryleden waren Christina Li, een in Amsterdam gevestigde onafhankelijke curator; Cye Wong Loi-Sing, creatief directeur van het in Rotterdam gevestigde Brand New Guys; en Florian Cramer, onderzoeker en lector aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Sofiía Hernández Chong Cuy, directeur van Kunstinstiuut Melly, was de voorzitter tijdens de jurybijeenkomst.

 

De jury stelt dat deze prijs een erkenning is voor de gemeenschappen die door het Verhalenhuis bijeen zijn gebracht. “Samen geven ze uitdrukking aan de verhalen van Rotterdammers en betekenis aan de narratieven van de verschillende diaspora’s waar ze deel van uitmaken, of de betrokkenen nou afkomstig zijn uit andere delen van Nederland, of van ver over de oceaan.”

 

Verhalenhuis Belvédère is voor de prijs genomineerd door Kees Weeda, die decennialang actief was als cultuurmanager en nog steeds een toonaangevende stem heeft in alles wat betrekking heeft op de Rotterdamse kunstsector. Weeda gaf een overtuigend pleidooi voor het kandidaatschap van het Verhalenhuis. Het werk is volgens hem ‘van essentieel belang voor het sociale en culturele leven van Rotterdam.” Ook heeft de jury waardering voor “de sterke drang om de schoonheid van Rotterdam te onthullen binnen de verschillende texturen, rafelranden en alledaagse polyfonie van de stad.”

 

Check hier het speciale videofilmpje over het Verhalenhuis dat werd gemaakt door Melly.

Video: Ciska Mei

Interviewer: Wendy van Slagmaat-Bos

Muziek: The Sounds of Taraab – Rufiji

www.kunstinstituutmelly.nl/nl/connect/#awardsReacties zijn gesloten .