Nieuw: lessen & recepten uit de Volkskeuken

 

Tineke (Tien) en Tonia (Toon) ontmoetten elkaar in Poffa’s, de nieuwe kookstudio van Verhalenhuis Belvédère. Vanaf dan vormen ze samen een nieuw chef-kok-duo en delen zij hun (vegetarische) vondsten, ontdekkingen en recepten. Ook geven zij workshops en masterclasses en leren graag wederkerig van de vele gastkoks uit Rotterdam in de Volkskeuken.

 

Ontmoeting met Anamarie & Eunice
Anamarie & Eunice zijn geboren in Willemstad, Curaçao. In de jaren ’90 zijn zij naar Rotterdam verhuisd. Hier werken ze in de zorg en met regelmaat delen zij hun kookkunsten in Belvédère’s Volkskeuken. Onlangs hadden ze een kookontmoeting met Tien & Toon. Eunice deelde een van haar favoriete recepten: Sosesi den Mansa, de Antilliaanse versie van worstenbrood, met zelfgemaakt brooddeeg. Tien & Toon bedachten een vegetarische versie: Wortelbroodjes. In plaats van knakworstjes gebruikten ze waspeentjes die ze koken, roken en marineren. Deze gerechten zelf thuis uitproberen? Lees de recepten hieronder.

 

 

Recept Wortelbroodjes (Tien & Toon)
In plaats van knakworstjes gebruiken we waspeentjes die we eerst beetgaar hebben gekookt, vervolgens even gerookt in een rookoventje en daarna een nachtje hebben laten marineren in venkelzout.
Venkelzout maak je eenvoudig zelf door 1 deel zeezout en 1 deel venkelzaad in een koffiemolentje te vermalen tot venkelzout. Mocht je geen rookoventje hebben laat je dit achterwege. Gebruik:
-20 waspeentjes, gekookt, gerookt en in venkelzout
-1 lap bladerdeeg van 270 gram
-2 eieren, losgeslagen
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij lange banen van het bladerdeeg, ongeveer 1 cm breed.
Wikkel het bladerdeeg om de waspeen zodat het overlapt.
Smeer het bladerdeeg in met het eimengsel voor het bruin worden.
Leg de wortelbroodjes op bakpapier.
Bak goudbruin en knapperig in 15 minuten.
Superlekker met mosterdmayonaise!!

 

Recept voor Sosesi den Mansa (Anamarie & Eunice)
Sosesi den Mansa is de Antilliaanse versie van worstenbrood. In tegenstelling tot Nederlandse worstenbroodjes die met bladerdeeg gemaakt worden maken wij de verpakking van zelfgemaakt brooddeeg. Hierdoor zijn de broodjes lluchtig en niet vet. Het leukste van het maken van de Sosesi den Mansa is de manier van verpakken. Ze worden gerold zodat er een mooie vorm ontstaat.

 

Gebruik:
-Een blik (kip)knakworstjes
-250 gram bloem
-70 gram roomboter op kamertemperatuur
-10 gram suiker
-1 theelepel zout
-1 zakje gedroogde gist
-125 ml melk
-1 ei
-2 eetlepels baking soda
-eventueel sesam- of maanzaad

 

Meng de bloem en zout in een kom
Verwarm de melk totdat hij lauw is en voeg de suiker en de gist toe.
Laat 10 minuten staan.
Maak een kuiltje in de bloem en voeg de melk (met gist en suiker) en boter toe.
Kneed het geheel tot een soepel deeg en laat het 1 uur wijzen.
Wanneer het deeg minstens 2 x zo groot is, kneed het nogmaals.
Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5 mm dik. Snijd de lap in reepjes van ongeveer 1 cm breed.
Rol elk worstje in een lapje deeg, het beste in een spiraalvorm. De worstjes moeten helemaal verpakt zijn. Laat ze daarna nog een half uur rijzen.
Breng een grote pan met water aan de kook en los de 2 eetlepels baking soda op.
Verwarm intussen de over voor op 200 graden
Dompel de broodjes om de beurt een aantal seconden onder water en haal ze er weer uit. Door dit te doen krijgen de broodjes een mooie glans.
Leg de rolletjes op bakpapier op de bakplaat met de naad van het deeg aan de onderkant.
Kluts het ei en bestrijk de broodjes hier nog mee. Strooi maan- of sesamzaad eroverheen.
Bak ze 30 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.

 


 

Over Tien & Toon
Van inmaken in zoetzuur of suiker tot pekelen, fermenteren, drogen of simpelweg invriezen: eten dat je overhebt, hoef je écht niet meteen weg te gooien. Door dingen goed te bewaren, voorkom je niet alleen voedselverspilling, je maakt het koken een volgende keer ook nog eens makkelijker voor jezelf. Tonia Mulder-de Rijder (74), geboren Kapenees met een Engelse moeder en Hollandse vader, kwam ter wereld in het huis van haar opoe Bors in de Rechthuisstraat, waar haar ouders inwoonden. Later verhuisden ze naar een eigen huisje in dezelfde straat en vanaf haar twaalfde jaar woonde ze aan de Tolhuislaan. Bijna haar hele leven heeft ze achter de bar in cafés gewerkt op de Kaap. Aan vroeger heeft ze eigenlijk alleen maar mooie herinneringen. ,,Het was altijd feest thuis. Mijn moeder was altijd aan het koken. Mijn lievelingseten? Meat pie, vleestaart!’’
Tineke de Lange is al ruim dertig jaar professioneel fotograaf en doceerde fotografie aan de kunstacademie in Rotterdam. Passie, plezier en grote interesse in koken zijn in de loop van de jaren samengekomen met het fotograferen en lesgeven, wat heeft geleid tot ‘TienKookt’. TienKookt geeft vrolijke en heldere kooklessen & kookworkshops in de gezonde vegetarische en veganistische keuken in Rotterdam.
In de kookstudio van Belvédère gaan Tonia en Tineke op ontdekkingstocht naar hun overeenkomsten en verschillen en naar de verhalen over hoe in feite Rotterdammers al van oudsher circulair koken en met eten omgaan.



Reacties zijn gesloten .