Za 24 & zo 25 sept.: première luistervoorstelling Waterwegverhalen: Rotterdammers & hun band met de rivier

Rotterdam viert dit jaar 150 jaar Nieuwe Waterweg met een groots evenementenprogramma. Verhalenhuis Belvédère is speciaal voor deze viering op zoek gegaan naar de verhalen van bewoners en hun band met de haven en de rivier.

 

Met de Verhalenkeet – onze mobiele (audio)opnamestudio – reisden we langs de (haven)wijken van Bolnes, Katendrecht, Heijplaat naar Merwehaven, Rozenburg en Hoek van Holland. We bezochten diverse locaties en interviewden daar Rotterdammers over hun leven, wonen of werken aan, op of langs de rivier. We zochten reders, matrozen, loodsen en scheepskoks, pensionhouders, vissers, surfers, nieuwe en oude havenmannen en havenvrouwen, bewoners van havenwijken & leden van havengemeenschappen van toen, nu en straks. Letterlijk iedereen kon deelnemen.

 

 

Foto helemaal boven: Nieuwe Waterweg ter hoogte van Berghaven en Hoek van Holland, 1953, fotograaf onbekend, collectie Stadsarchief Rotterdam

 

Luisterverhalen
De audio-interviews duurden ieder max. een uur. Iedereen krijgt een digitaal exemplaar van het interview. Ook wordt een versie opgenomen in het Stadsarchief Rotterdam en daar voor de eeuwigheid bewaard. De mooiste fragmenten uit de verhalen worden onderdeel van een luistervoorstelling die tijdens het Nieuwe Waterweg Festival voor het eerst te beluisteren is.

 

150 jaar Vooruit Nieuwe Waterweg Festival

Op za 24 en zo 25 augustus is het Eiland Van Brienenoord een festivalterrein. Bij Buitenplaats, in verschillende tenten, in de open natuur én op het water is van alles te beleven. De eerste aflevering van de Luistervoorstelling van de Waterwegverhalen gaat hier in première. Entree is gratis.

 

Wanneer: za 24 en zo 25 augustus

 

Tijden: zaterdag 24 september 11, 13 en 16 uur – zondag 25 september 14 en 16 uur

 

Locatie: Eiland van Brienenoord, bij de Muziekkiosk

 

Kosten: gratis, wil je zeker zijn van een lekkere stoel met een draadloze hoofdtelefoon en een welkomstdrankje, reserveer dan een plekje:

 

op zaterdag 24 september via deze link

 

op zondag 25 september via deze link

 

 

 

 

 

 

Het volledige festivalprogramma is hier te lezen: www.150jaarnieuwewaterweg.nl.

 

 

 

Meedoen aan vertellen?
Deelname aan de interviews is gratis. We nodigen iedereen harte uit om op bezoek te komen in de Verhalenkeet: vrouwen en mannen, jongens en meisjes, moeders en dochters, vaders en zonen, kleinzonen en opa’s, grootmoeders en kleindochters, meld je nu aan. Je kunt alleen geïnterviewd worden maar je kunt gerust ook iemand meenemen. Na aanmelding krijg je een bevestiging met uitnodiging voor een ontmoeting. Stuur een berichtje met je gegevens naar: info@verhalenhuisbelvedere.nl. Met vragen kun je ook bellen naar 010 720 0997.

 

 

Over 150 jaar Vooruit Nieuwe Waterweg
Na bijna tien jaar hard graven door zo’n 800 Rotterdamse arbeiders is in 1872 de Nieuwe Waterweg in gebruik genomen,van de Maeslantkering tot aan Hoek van Holland. Het resultaat: een open verbinding van Rotterdam met de zee, de aanleg van vele nieuwe havens en de groei tot grootste havenstad van Europa. In 2022 viert Rotterdam het 150 jarig bestaan van de Nieuwe Waterweg met een diverse programmering in de periode maart – oktober 2022, klik hier voor meer informatie en de agenda. Reacties zijn gesloten .