Nieuw: Tarab Koor onder leiding van dirigent Majed Saraiedin

 

TARAB IS MIJN LEVEN
,,Op mijn dertiende zong ik in een koor met veertig koorleden in Sweida, mijn stad. Iedereen in mijn familie maakt muziek. In mijn jeugd trokken we erop uit met ons gezin, iedereen zingt en bespeelt een instrument, samen vormden we praktisch een orkest…” Aan het woord is Majed Saraiedin, dirigent, componist, ney-speler, muziek is zijn leven.

 

Sinds Majed in 2016 vluchtte uit Syrië, was er weinig muziek meer in zijn leven. Hij kwam in Rotterdam terecht en nu na vele jaren dromen, plannen, overleggen en creëren is er het Tarab Koor.  Meer dan 30 leden van 7 verschillende nationaliteiten uit heel Nederland repeteren wekelijks in het Verhalenhuis om het erfgoed van Tarab te eren en door te geven aan volgende generaties. Majed vertelt: ,,We oefenen samen de oude poetische liederen uit Andalusië, muwashahaat genoemd, dit is mijn specialiteit. Ik ben verrast dat er zoveel belangstelling is en heb het gevoel dat ik weer leef.”

 

 

 

Optreden tijdens de Dag van de Vrede
Bijzonder is de samenwerking met NBE Nederlands Blazers Ensemble. Op woensdag 21 september, de door de Verenigde Naties uitgeroepen Dag van de Vrede presenteert NBE een uniek concert in TivoliVredenburg. Het TARAB Koor van Majed Saraiedin zal optreden. Verder ook optredens van de Oekraïense zangeres Alisa Sova, de van Armeense afkomst 12-jarige breakdancer Davi Kitoyan, spoken word artiest Hafsah Mujalli en de Iraans-Nederlandse Sahand Sahebdivani. Kaarten zijn te verkrijgen via de site van TivoliVredenburg.

Voor info, agenda en boekingen check de Facebook-pagina van het Tarab Koor & www.tarabarts.com. Contact : info@tarabarts.com.

 

Dankzegging

Initiatief van De Stadscoalitie in samenwerking met NBE Nederlands Blazers Ensemble en Verhalenhuis Belvédère. Met dank aan Fonds voor Cultuurparticipatie, SV Toverfluit, Prins Bernhard Cultuurfonds, Haella Stichting, Nut Rotterdam, Stichting Droom en Daad.

 

Over Tarab

Tarab is de Arabische term voor een verandering in stemming of emotie door het luisteren van muziek. Het begrip ‘tarab’ heeft in de Arabische muziek een belangrijke plaats. Het beschrijft hoe je als luisteraar door de muziek een sentiment ontwikkelt, zoals vreugde, verdriet of verwondering. De muziek ‘dwingt’ de luisteraar haast om emotioneel en soms ook fysiek betrokken te raken. Er is in het Nederlands, maar ook in andere Europese landen geen directe vertaling voor dit woord.

Majed: ,,Tarab betekent vervoering: de staat waarin iemand kan raken die oude melodieën, poëzie en ritmes zingt, speelt of luistert. Deze muziek is voor mij heilig. Het is uniek erfgoed uit de Andalusische tijd en vormt een brug tussen de Arabische wereld en Europa. Het is belangrijk om dit erfgoed uit te dragen en door te geven aan volgende generaties. Daarom heb ik besloten mijn eigen koor hier te beginnen.”Reacties zijn gesloten .