Expo tot 2 mrt.: Havenkinderen met werk van DOLF HENKES & verhalen van Rotterdammers

 

Expositie over de menselijke kant van de havenstad Rotterdam

De haven associëren we vooral met stalen kranen en containers, stenen kades, en water, zover als het oog rijkt. Ook de geschiedschrijving gaat vaak over techniek, bedrijven en cijfers. Deze tentoonstelling gaat over de menselijke kant van de havenstad. Over de mensen die in de haven werken en hebben gewerkt. Over mensen die zijn geboren en opgegroeid in een havenwijk als Katendrecht. Over de mensen die hier aan de kade zijn vertrokken of aangekomen en gebleven, vanuit Kanton, Karaköy, Otrabanda of Kalamata. Via levensbepalende momenten is er een hechte verbinding van de mensen met de haven en de stad. De haven is onlosmakelijk onderdeel van hun identiteit.

 

 

 

 

De op Katendrecht geboren schilder Dolf Henkes legde via zijn werk alle Havenkinderen vast. In de expositie vertellen we via de kunst van Henkes en via het (immaterieel) erfgoed van Rotterdammers 9 verhalen van verschillende havenkinderen. Van twee Katendrechtse jongens Dick & Jan en havenbaas Jan Backx, de eerste Chinezen Chong Kit, Yuen Wah, Tin Yin en Chi Chai Zee, de joodse meisjes Claartje en Sifra, jazzkapper Ruby en de Surinaamse muzikale verstekelingen Kid & Teddy, Dikke Toos & de meisjes op de Kaap, de Griekse families Bachas, Helios, Zannis & Bouyoukas, van de eerste Turkse gastarbeiders bij de Provimi, de RDM en Hunter Douglas en Katendrechter Archell Thompson (Rotterdam/Curaçao) en zijn held Tula.

 

NIEUW: aankomst van twee bijzondere bruiklenen

Middenin de expositie ontvangt Verhalenhuis Belvedere bovendien twee nieuwe bruiklenen die de tentoonstelling en de verhalen verrijken. De eerste is een creatie van Fong Leng – een broek –  in bruikleen van de RCE. Het verhaal van de familie Tsang is onderdeel van de tentoonstelling en Fong Leng was een van de tien kinderen van de familie die hier zijn opgegroeid. De tweede toevoeging is een werk van Dolf Henkes getiteld Jazz, 1947 in bruikleen van Theater Rotterdam die het verhaal verteld van de havenkinderen Peter Troost, Arthur Parisius en Theodoor Kantoor.

 

Fong Leng in Belvédère samen met haar broer Jim Tsang, november 2022 © Joke Schot

 

 

HAVENKINDEREN is de 16e aflevering in het Expositiefeuilleton met werken van Dolf Henkes en verhalen van Rotterdammers.
Onderdeel is de première van de documentairefilm ‘Kijken, alsmaar stil kijken’ van filmmaakster Deborah van Dam, met het verhaal over het leven van Dolf Henkes (1903-1989) en zijn relatie met de stad Rotterdam, de haven, de wijk Katendrecht en het Curaçao van vroeger tot nu. Er is een 60-tal werken uit de nalatenschap van Henkes van de RCE Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

 

 

Wanneer: 2 september tot 2 maart 2023

Toegang: gratis

Openingstijden:

Verhalenhuis Belvédère is open dagelijks van 10 – 17 uur, ook voor lunch uit de Volkskeuken of een kopje koffie of verse muntthee.

Het kan gebeuren dat de expositieruimte doordeweeks verhuurd is voor een activiteit, dan hopen we op je begrip. Wanneer je zeker wilt zijn van een bezoek aan deze expo, bel of mail ons dan even.

page4image27670976 page4image27665600

Met dank aan alle vertellers en Stichting Henkes, RCE Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Theater LantarenVenster en Mondriaan Fonds.

 

 Reacties zijn gesloten .