Nieuwe writer-in-residence in Belvédère’s gastenverblijf

 

In Belvédère’s gastenverblijf onder de hanenbalken bieden we sinds 2017 onderdak aan een writer-in-residence, bedoeld als veilige woon- en werkplek voor een schrijver op de vlucht. Eind september 2021 is de derde schrijver op rij gearriveerd, Jan Oudenaarden.

 

 

 

Schrijver-op-de-vlucht
De eerste schrijver was de Syrische Adnan Alaoda. Hij initieerde een interactief podiumprogramma Al Rewaq dat vanaf de start een baken van troost en hoop voor de Syrische vluchtgemeenschap in Nederland bleek te zijn. Er waren maar liefst 25 edities en in 2022 wordt een vervolg verwacht.
In de periode 2018-2020 was er via het internationale vluchtstedennetwerk ICORN een tweede vluchtschrijver in het gastenverblijf van het Verhalenhuis gekomen: Hamed Ahmadi, geboren in Teheran, Iran. Samen met zijn vrouw Mojde Radankoupaei heeft Hamed inmiddels een verblijfsvergunning. Heel recent verhuisden zij naar een eigen woning in de Rotterdamse Afrikaanderwijk. In 2022 hopen we een nieuwe vluchtschrijver via ICORN te mogen ontvangen.

 

Verbannen
Tot die tijd zijn we zeer vereerd met het tijdelijke verblijf van een derde schrijver in de Belvédère-residentie: Jan Oudenaarden samen met zijn vrouw Ans. Door renovatie en verduurzaming zijn zij enige maanden uit hun woning in Tuindorp Vreewijk verbannen. Ans Oudenaarden is logopediste en geeft individuele leerling begeleiding aan anderstalige kinderen. Jan Oudenaarden (Rotterdam, 1943) studeerde Nederlands recht aan de Erasmus Universiteit en is auteur van vele boeken en artikelen over tal van Rotterdamse onderwerpen.  Zo schreef hij onder meer Wat zeggie? Azzie val dan leggie!, een speurtocht naar het dialect van Rotterdam als ook De Geschiedenis van Feyenoord in (tot nu) vier delen.  Samen met Rien Vroegindeweij (1944) bracht hij de stoeptegel ROTTERDAM uit (544 pagina’s, Kick Uitgevers) en richtte hij het Rotterdammologisch Instituut op. Oudenaarden ontving de Erasmusspeld voor zijn bevordering van het letterkundige klimaat in de Maasstad en werd de Laurenspenning toegekend vanwege zijn verdiensten op historisch en cultureel gebied voor de stad Rotterdam.

 

Terug naar de Kaap
Jan heeft direct al inspiratie gevonden op de Kaap waar hij in de jaren 70 ook ruim vijf jaar woonde in de Atjehstraat. Hij is op zoek gegaan naar zijn wortels en werkt nu aan ‘Katendrecht Boppe‘, een onderzoek naar de Friezen op de Kaap. Meer nieuws volgt ongetwijfeld binnenkort.

 

 

 

Rechts : Katendrechtselaan 2 (3e verdieping), 2021, foto Frans Meijer.

 



Reacties zijn gesloten .